Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-Gemüse regional Dresden

"Gele en rode bio uien 25% duurder"

Het afzetseizoen voor biologische vollegrondsgroenten nadert zijn einde, zo meldt Steffen Mucha, directeur van Bio-Gemüse regional AG in Dresden. "Biologische wortelen voor de versmarkt zullen naar verwachting nog tot het einde van de maand beschikbaar zijn. Voor consumptieaardappelen uit regionale biologische teelt geldt hetzelfde," aldus Mucha.

De in 2021 opgerichte producentenorganisatie Bio-Gemüse regional AG richt zich op de handel in regionale biologische producten uit Saksen en Saksen-Anhalt, en levert zowel aan de versmarkt als aan de industrie.

Volgens Mucha kende het aardappelseizoen 2024/2025 een gemengd verloop: "De telersprijzen lagen boven het niveau van vorig jaar en waren op zich gunstig, maar de opbrengsten bleven onder het gemiddelde." Ook bij wortelgroenten is het beeld wisselend. "De prijzen voor verse wortelen zijn momenteel onbevredigend en weinig aantrekkelijk voor telers. In de industriële sector daarentegen zien we juist een positieve ontwikkeling, met name door de stijgende vraag vanuit de sapindustrie naar rode bieten."

© Hugo Huijbers | UienNieuws.nl
Steffen Mucha op de stand van Bio-Gemüse regional AG op de Biofach in Neurenberg dit jaar

Uitdagingen in de regionale biologische uienteelt
Naast consumptieaardappelen en wortelgroenten zijn ook uien uit de regionale biologische teelt een belangrijke productpijler voor de jonge telersvereniging Bio-Gemüse regional AG. Mucha bevestigt echter dat het seizoen dit jaar op dit gebied ook behoorlijk uitdagend was. "De volumes waren vrij matig, wat leidde tot een prijsstijging van ongeveer 25 procent voor zowel gele als rode uien in vergelijking met vorig jaar. De meeste voorraden gele uien werden begin april opgeruimd, iets eerder dan normaal. Daarentegen waren er iets meer kwaliteitsproblemen met de rode uien, waardoor we het seizoen halverwege februari moesten beëindigen, ongeveer een maand eerder dan gebruikelijk."

Desondanks is de regionale biologische uienteelt de afgelopen jaren toegenomen. "Hoewel we een lichte groei blijven zien, denk ik dat de opslagcapaciteit die hiervoor nodig is een beperkende factor is. We hebben een vrij stabiel leveranciersbestand voor alle gewassen. Ons doel is niet zozeer om het aantal leden te vergroten, maar eerder om het uitbreidingspotentieel van onze bestaande telers verder te benutten," besluit Mucha.

Voor meer informatie:
Steffen Mucha
Bio-Gemüse regional AG Erzeugerorganisation
Schweriner Str. 48
D-01067 Dresden, Duitsland
Tel.: +49 351 4905037
info@biogemuese-ag.de
www.biogemuese-ag.de