Eind van deze week naderen we de langste dag van het seizoen. Voor de uienteelt is dit van oudsher een belangrijk moment, omdat dit wordt gezien als het signaal voor de ui om te gaan bollen. Ook loopt de temperatuur deze week weer flink op. In dit nieuwsbericht is te lezen hoe hier het beste op ingespeeld kan worden.
© Van Iperen
Vroege plantontwikkeling
Op veel percelen is er een uitzonderlijk vroege plantontwikkeling te zien, waarbij het gewas al 6 tot 8 pijpen heeft aangemaakt. Om aan de gewasbehoefte te blijven voldoen moet het bemestingsschema in dit geval ook iets naar voren opgeschoven worden, om zo geen gebrek en de hierbij behorende stress te veroorzaken. Ook is het belangrijk om het aantal planten nogmaals te tellen en hierop te anticiperen met de hoeveelheid stikstof en kali. Door dit op niveau te houden, groeit de plant namelijk stabiel door. Wat ten goede komt aan de vitaliteit, weerbaarheid en afrijping later in het seizoen.
Kali
Zoals gezegd nadert de langste dag van het seizoen, het moment waarop de ui gaat bollen. In de voorgaande weken is er al begonnen met het doseren van Teon B om Kali in het gewas te krijgen. Zeker wanneer het gewas hangende of geknikte pijpen vertoont, is het belangrijk om de kalibemesting op peil te brengen. Kali wordt eerst in het loof opgenomen, zodat de ui dit tijdens de bolvorming weer uit het loof kan trekken. Kali draagt bij aan de hardheid van de bol, maar tijdens de groei heeft kali ook al een belangrijke rol in de vochthuishouding van de plant. Met het oog op de warme dagen komende week, is het dus belangrijk dat er kali aanwezig is in het gewas.
Verdamping en vochtbehoefte bij extreme hitte
Lange dagen met veel zonuren en een hoge temperatuur leiden tot veel verdamping. Verdamping betekent groei, dus zorg ervoor dat de plant voldoende vocht ter beschikking heeft om op te kunnen nemen en te verdampen. Dankzij Mijn Groei kan voor ieder perceel de gewasverdamping berekend worden. In het voorbeeld hieronder is de verdamping voor deze week te zien. Dit wil niet zeggen dat deze hoeveelheden iedere dag gedruppeld moeten worden. Vaak is dit ook technisch niet mogelijk, maar het geeft wel aan dat het gewas veel vocht vraagt. Wanneer het mogelijk is, kan de meststoffengift ook worden opgesplitst in twee doseringen per week. Veel water geven en veel verdamping leidt namelijk tot verdunning in de plant. Door de meststoffen op te splitsen wordt ervoor gezorgd dat de plant steeds een beetje voeding binnenkrijgt, in plaats van alleen water.
© Van Iperen
Bron: Van Iperen