"In de uienteelt staan we op dit moment voor enorme uitdagingen. Met name de snelle beperking van het middelenpakket in de uienteelt forceert telers, bedrijven en het onderzoek tot het vinden van goede alternatieven. Ook de wisselende weersomstandigheden vragen veel van zowel het uiengewas als de teler. Maar als we kwalitatief goed uien willen blijven leveren moeten we vooruit, er is werk aan de winkel! Om deze mogelijkheden bij de telers te krijgen is het belangrijk om onderzoek neer te leggen. Bij het UIKC liggen er op dit moment vele proeven, mogelijk gemaakt door de verschillende bedrijven, Provincie Zeeland en UIREKA. We zien al behoorlijke verschillen in objecten", vertelt Luc Remijn.
© UIKC
Behoorlijke verschillen
Eén van de voorbeelden is het rassenonderzoek bewaarrassen zaaiuien dat UIKC voor het 20e jaar uitvoert. De laatste jaren onder de vlag van UIREKA. Alle zaadfirma's zijn hierbij betrokken en beslissen mee over de uitvoering en publicatie. De naast de traditionele teeltgebieden Zuidwest Nederland en Flevoland/Noordoostpolder is er nu voor het derde jaar een locatie in Drenthe bijgekomen.
© UIKC
Proef in Colijnsplaat
"De opkomende uienteelt in de zandgebieden vraagt om onafhankelijke informatie over de rassen in deze gebieden. De rassenlijst wordt gepresenteerd op de UIKC uiendag. Van elke locatie komt er een aparte rassenlijst met publicatie van kwaliteit en opbrengst. De rassen staan er op dit moment keurig bij."
© UIKC
Rassenproeven Colijnsplaat
"Ook de vraag naar onafhankelijk rassenonderzoek bij 2e jaars plantuien rassen wordt voor het tweede jaar beantwoordt. Op de uiendag worden de resultaten van 14 verschillende rassen gepresenteerd. Er wordt al volop geïnnoveerd in de uienteelt, zoals het inzetten van irrigatie en fertigatie, ruggenteelt, het toepassen van precisietechnieken met robots, drones en spotsprayers."
© UIKC
Precisietechniek
© UIKC"Ook op de uiendag zullen deze thema's weer centraal staan. Naast alle gebruikelijke onderwerpen zoals rassenkeuze, gewasbescherming en bemesting van uien, komen ook aan bod zoals tripsbeheersing, druppelirrigatie of beregenen, biostimulanten en weerbaarheid. Bij weerbaarheid zoeken we naar de optimale teeltmethode, zoals vlakvelds teelt rijafstand 25 cm, 50 cm en ruggenteelt op 50 cm (foto rechts) en 75 cm. Ook ligt er dit jaar een vergelijking op verhoogde bedden van 150 cm."
"Om de uienteelt in de been te houden is het belangrijk om onderzoek te blijven uitvoeren en met elkaar in gesprek te gaan. Belangrijk is dat onderzoek gedeeld wordt met telers en toeleveranciers en verwerkers en daar is de landelijke uiendag te Colijnsplaat uitermate geschikt voor."
De landelijke UIKC uiendag wordt dit jaar gehouden op donderdag 21 augustus te Colijnsplaat.
Voor meer informatie:
Luc Remijn
UIKC
Tel.: +31 186 57 30 11
Mob.: +31 6 53 26 11 72
L.Remijn@delphy.nl
www.uikc.nl