De larven van kniptorren, ritnaalden, richten steeds meer schade aan in akkerbouwgewassen zoals aardappelen, granen en suikerbieten. Dat betreft zowel plantwegval als kwaliteitsverlies van het geteelde product. De plaagtoename heeft verschillende oorzaken, zoals het wegvallen van chemische bestrijdingsmiddelen en het verbod op bepaalde coatings. Ook factoren als een zachte winter en veel regen werken een toename van ritnaalden in de hand, zo schrijft De Groene Vlieg.
© De Groene Vlieg
Daarom monitort HLB / De Groene Vlieg op diverse plekke in het land kniptorren, naast alle andere insecten die we in het veld afvangen om de druk ervan te bepalen. Insectencoördinator Susan van Liere ziet in de vangsten een hogere druk dan vorig jaar. "Daarmee kunnen we nog niet direct zeggen dat de druk landelijk hoog is, maar wel op de deelnemende percelen."
Collega Tjarda Everaarts, wetenschappelijk onderzoeker bij HLB, heeft met BO Akkerbouw een project opgezet om het effect van groenbemesters op ritnaaldenschade te onderzoeken. In de nazomer van 2025 worden hiertoe op verschillende locaties waar schade wordt verwacht, meerdere groenbemesters ingezaaid.
© De Groene Vlieg
"Graan is een geschikte waardplant voor kniptorren, die hun naam danken aan het vermogen om liggend op de rug omhoog te springen met een knapje of tikje. Ritnaalden doen er jaren over om zich te ontwikkelen en blijven ook na 2025 nog in opvolgende gewassen aanwezig."
"De kniptormonitoring ging dit jaar al begin april van start, op basis van de temperatuursom. Voor een goede signalering en beheersing heeft De Groene Vlieg kniptorvallen ontwikkeld. Hierdoor zijn de kniptorren goed te vangen en wordt een goede indicatie van de plaagdruk verkregen. Veldmedewerkers legen de vallen wekelijks. Op basis van de vangsten krijgen deelnemers de uitslag en eventueel ingrijpadvies per mail."
Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
info@degroenevlieg.nl
www.degroenevlieg.nl