Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Reacties Pieperline Holland, De Aardappelhoeve, Kleinjan en Jan Tuinstra

Phytophthora voorlopig onder controle, maar angst voor onweer

Tholen - Hoge temperaturen en veel water lijken omstandigheden waarin de aardappelziekte phytophthora veel schade kan veroorzaken. Dat beaamt Johan Slager van Pieperline Holland uit Sint-Annaland. "Het is op dit moment een heel groot probleem. Met dit weer komt er extreem veel nieuw blad en door de regen en het benauwde weer is de ziektedruk heel hoog. In ieder perceel zijn aantastingen te vinden. Iedereen is er alert op. Gelukkig zijn de middelen dusdanig dat je er wat tegen kunt doen. Ik ben dan ook volop aan het sproeien, volgens een schema van vijf dagen. Het is verschrikkelijk nat, maar je moet er nu gewoon doorheen. Dan maar een spoor in de aardappelen."

Volgens de Belgische Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve zijn de weersomstandigheden heel slecht voor de aardappelteelt, maar is phytophthora voorlopig nog goed onder controle. "Er zijn wel enkele percelen met wat phytophthora-stengels, maar het is nu nog geen probleem. Wel is het absoluut zaak om alert te blijven. Als het onweer zo heftig wordt als voorspeld en de velden niet meer toegankelijk zijn, kan phytophthora als een bom ontploffen. We hopen op beter weer, zodat de phytophteradruk afneemt.

Toch is volgens Kleinjan's Aardappelhandel de totale schade beperkt. "Individuele telers in de getroffen gebieden met veel wateroverlast, kunnen hier veel last van hebben, maar procentueel valt de schade in de aardappelen op het totale areaal erg mee."

"In ons teeltgebied is er geen overvloedige regen gevallen en staan de gewassen er goed op. De producten groeien goed en we zullen volgende week starten in de nieuwe Hollandse aardappelen. We hopen dat we gevrijwaard blijven van hevige onweersbuien met grote hoeveelheden neerslag, want wat er vandaag prachtig bijstaat kan in een aantal uur zomaar veranderen", weet de aardappelhandelaar. "Door al de weersomstandigheden is wel de verwachting dat veel aanbod tegelijk de markt opkomt. Door de overvloedige regenval bij onze Oosterburen is de Duitse aanvoer naar achter geschoven. Dat zou de Nederlandse aardappelen weleens in de weg kunnen zitten, waardoor de prijsverwachting naar beneden bijgesteld moet worden."

Ook bij aardappelgroothandel Jan Tuinstra uit Herkingen heeft men nog geen last van de aardappelziekte. "Maar we zijn er wel alert op, zeker nu het hier en daar wat warmer wordt. Het is op veel percelen te nat om te spuiten. Zolang we de ziekte kunnen bestrijden, is phytophthora goed te behandelen. Ik verwacht dat men in Limburg, waar veel meer water is gevallen, meer problemen heeft. De laatste jaren hebben we weinig problemen met phytophthora gehad."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven