EU wereldwijd grootste agri-foodexporteur

De EU-export van landbouwproducten bereikte in 2015 een waarde van €129 miljard: een jaarlijkse stijging van 5,7%. Daarmee heeft de Unie haar positie als 's werelds eerste agri-foodexporteur met een nettohandelsoverschot van €16 miljard gevestigd.

De gehele opbrengst van de landbouwsector van de Europese Unie werd in 2015 geraamd op €410 miljard. De landbouwsector en voeding- en dranksector bieden samen werk aan miljoenen mensen: ze zijn goed voor 7,5% van de werkgelegenheid en 3,7% van de totale toegevoegde waarde in de EU. Dit blijkt uit het rapport over de agri-foodhandel in 2015, dat op 14 juli werd gepubliceerd.

Hoewel sommige lidstaten en sectoren nog steeds leden onder het Russische embargo en lage marktprijzen, waren de algemene handelsprestaties van de landbouw in de EU positief in 2015.

Phil Hogan, EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, reageerde op het rapport: "De handelsprestaties van de agri-foodsector van de EU blijven positief. Onze hoge productienormen en onze toewijding aan kwaliteitsproducten zorgen voor een aanhoudende wereldwijde vraag. We hebben heel wat middelen ingezet om er het beste uit te halen, zoals een wereldwijd groter promotiebudget en een aantal nieuwe en leuke handelsmogelijkheden. De komende maanden hoop ik een verdere exporttoename te zien voor Europese telers en agri-foodbedrijven. De commissie zal hen bij elke stap ondersteunen. Elke €100.000 aan export ondersteunt gemiddeld één baan op het land, dus de prestaties van de agri-foodexport zijn goed voor zowel de werkgelegenheid als de groei van plattelandsgebieden."

Diversificatie van de export was het sleutelwoord. Er zijn niet alleen nieuwe markten aangeboord, ook zijn de banden met bestaande partners aangesterkt. Ongeveer de helft van de totale exportwinst kwam voort uit de uitgebreide handel met China. Momenteel zijn de vijf belangrijkste bestemmingen voor de agri-foodexport in de EU28 de Verenigde Staten, China, Zwitserland, Rusland en Japan. In 2015 werden er verscheidene sanitaire en fytosanitaire barrières opgeheven, en de exportmogelijkheden namen toe dankzij afspraken over geografische indicaties voor EU-kwaliteitsproducten, met onder andere Marokko. De ranking van de wereldtop agri-foodexporteurs bleef in 2015 onveranderd, sinds de EU in 2013 de leiderspositie van de Verenigde Staten overnam.

Landbouwproducten zijn goed voor meer dan 7% van alle goederen die vanuit de EU worden geëxporteerd. De zuivel- en AGF-sector waren de sectoren die het zwaarst werden getroffen door het Russische verbod. De lagere exportwaarde van zuivelproducten werd ook veroorzaakt door lagere prijzen. De EU-import aan de andere kant, werd meer gedomineerd door landbouwvoeding en diervoeding, die samen ongeveer 80% van alle import vertegenwoordigen.

Het volledige rapport, inclusief algemene overzichten van de handelsprestaties van de belangrijkste partners van de EU (de Verenigde Staten, China, Brazilië, Japan, Rusland) en een gedetailleerde beschrijving van hun handelsstroom met de EU, is hier te vinden.

Voor meer informatie:
Europe Direct
Tel: 00 800 67 89 10 11

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven