Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Uien en tomaten goedkoper

Russische aardappelprijs naar recordhoogte

Uit gegevens van Rosstat blijkt dat de prijzen van aardappelen, wortelen en kool sinds begin dit jaar met respectievelijk 40%, 37% en 24% gestegen zijn. In juni bereikte de aardappelprijs recordhoogtes en steeg 3,4% in minder dan één maand tijd. Uien, komkommers en tomaten werden daarentegen goedkoper.

De hoge aardappelprijs kan toegeschreven worden aan het feit dat de meeste aardappelen geïmporteerd worden, voornamelijk uit Egypte en Wit-Rusland.

Eind juli zal de oogst van binnenlandse groenten aanvangen, de grootste volumes worden echter pas tussen augustus en oktober verwacht.

Voor de overige basisgroenten geldt hetzelfde. Deskundigen verwachten echter dat de aardappelprijs vanaf juni zal dalen, voordat de aanvoer op de markt groter wordt. 2016 is echter een uitzonderlijk jaar. Vorig jaar kende Rusland een overvloedige productie waardoor de aardappelprijs op de binnenlandse kelderde.

Nu zijn de voorraden uitgeput en importeren handelaren noodgedwongen dure aardappelen.

Ook de groeiende vraag naar aardappelen drijft de prijs op. Volgens de Centrale Bank steeg de afzet van aardappelen in het eerste kwartaal van 2016 met 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grotere vraag naar aardappelen wordt toegeschreven aan de verminderde koopkracht van de bevolking.

Bron: potatopro.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven