Chinese uienprijzen in vrije val

De situatie voor de Chinese uiensector is op dit moment slecht. De prijzen zijn zo laag dat ze onder de productiekosten van telers en handelaren dreigen te vallen. 
 
De reden voor de lage prijzen is een overschot aan uien. Teeltgebieden als Gansu en Binnen-Mongolië hebben onlangs veel geld gestoken in de uienteelt. De productie nam jaar op jaar in deze twee gebieden alleen al toe met 15% tot 20% waarmee het overschot alleen maar groter is geworden. 

De lage exportvolumes zijn een andere reden voor de lage uienprijzen. Van januari tot juli bedroeg de export van Chinese uien 265.600 ton. Jaar op jaar is dat een afname van 8,4%. In het vorige jaar kwam dit volume neer op 290.000 ton. Het merendeel van de Chinese uien worden geëxporteerd naar landen in Zuid-Oost-Azië. In de afgelopen jaren waren Maleisië en Indonesië de grootste afnemers van Chinese rode uien. Wegens de enorme oogst van India van dit jaar is de binnenlandse markt daar volledig verzadigd. De Zuid-Oost-Aziatische landen kunnen zodoende nu vanuit India goedkope uien importeren en laten de Chinese uien links liggen. 

Het lijkt erop dat op de korte termijn hier niets aan zal veranderen. Experts zijn pessimistisch over de situatie. De uien uit Gansu en Binnen-Mongolië komen binnenkort op de markt en de uienoogst van Heilongjiang begon halverwege augustus. Hierdoor zullen de uienprijzen alleen maar verder dalen.

Bron: www.epaper.sxrb.com (Taiyuan)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven