Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland exporteert recordvolume aardappelen in 2016

In 2016 heeft Rusland een recordvolume van 230.000 ton aardappelen geëxporteerd, zo blijkt uit cijfers van marktbureau IKAR. 

Volgens deskundigen biedt de export in de toekomst mogelijk een oplossing voor de overproductie in het land. De belangrijkste afzetmarkten voor Russische aardappelen zijn momenteel de oostelijke regio's in Oekraïne en Azerbeidzjan. IKAR meldt eveneens dat Rusland vorig seizoen (juli 2015 - juni 2016) een recordoogst had. Volgens de statistieken bedroeg de aardappelproductie in 2015 33,6 miljoen ton, 16% boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Als gevolg van de overvloedige aanvoer zijn de prijzen op de binnenlandse markt gedurende de eerste 6 maanden van 2016 gekelderd. Als reactie hierop heeft de sector besloten het areaal te verkleinen.

Voor de zogenaamde 'Borshchov' groenten (wortelen, kool, uien en bieten) zag de situatie er in het eerste halfjaar van 2016 een stuk beter uit, wat telers motiveerde de productie van deze groenten op peil te houden. Dit alles heeft echter geresulteerd in een overaanbod op de markt met zeer lage prijzen tot gevolg.
Momenteel is de koolprijs driemaal lager dan die in december 2015. Uien zijn anderhalf maal goedkoper geworden en de wortelprijs heeft het laagste niveau van de laatste vijf jaar bereikt. Deskundigen vrezen dat de situatie op de groentemarkt in de eerste helft van 2017 even slecht zal worden als die op de aardappelmarkt in 2016. In 2016 produceerde Rusland 15 miljoen ton groenten ten opzichte van 16,3 miljoen ton in 2015.

Publicatiedatum: