Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
13 en 14 september in Emmeloord

Vijf nominaties voor PotatoEurope 2017 Innovation Award

In totaal zijn er 26 aanmeldingen voor de Innovatie Award van PotatoEurope 2017, die op 13 en 14 september gehouden wordt. De jury bestaat uit NAO-directeur Dick Hylkema, Aardappellector Peter Kooman en Aardappelwereld Magazine hoofdredacteur Jaap Delleman. Hieruit zijn de vijf kandidaten geselecteerd voor de finale uitslag. Een beschrijving van de kandidaten volgens de organisatie: 

Genomineerden
De genomineerden die voor de Innovation Award in aanmerking komen zijn BASF met 1,4SIGHT, JASA met 2-in-1Pack, Weststrate met MagGrow, Solentum met Solgrader en Tolsma Grisnich met 5M kabelsensor. De inzendingen zijn door de jury beoordeeld op de criteria innovatie, marktpotentieel, inventiviteit en duurzaamheid. Nu is het aan het publiek om te bepalen wie van de vijf genomineerden uiteindelijk als winnaar uit de bus rolt. Tot en met 10 september kan er gestemd worden via de website http://potatoeurope.nl/innovation-award/ op de favoriete kandidaat. De uitreiking is op 13 september tussen 09.15 en 10.00 uur in de conferentieruimte op de beurs, die voor iedereen toegankelijk is.

BASF met 1,4SIGHT
De kiemrustverlenger 1,4SIGHT is sinds de zomer van 2015 toegelaten in Nederland voor consumptieaardappelen. In de kiemremmer zit de actieve stof 1,4 dimethylnaphtalene. Het is een niet-geformuleerd product met tot 100 procent puur actieve stof. Deze stof komt van nature voor in aardappelen en is daarin verantwoordelijk voor de kiemrust. Hiermee zijn aardappelen het gehele seizoen kiemvrij te bewaren. Het middel verlengt de natuurlijke kiemrust en de kwaliteit van de aardappel blijft op niveau. Dit vertaald zich uiteindelijk in een betere schilkwaliteit, minder drukplekken en minder bewaarverlies. De mogelijkheid om bij hogere temperaturen tafelaardappelen te bewaren kan een besparing aan energiekosten opleveren.

Juryoordeel: 1,4SIGHT is een totale nieuwe actieve stof, echt innovatief, laat geen residu na en kan een grote impact op de markt veroorzaken. Het betreft tevens een nieuwe manier van denken om kiemen natuurlijk onder controle te houden, in dit geval met hormonen.


BASF met kiemrustverlenger 1,4SIGHT zorgt onder andere voor minder gewichtsverlies tijdens bewaring.

JASA met 2-in-1 Pack
JASA heeft, gelet op de veranderingen in verpakkingsbehoefte van aardappelen en groenten, een verpakkingsmachine ontwikkeld die twee soorten verpakkingen tegelijk kan vullen. Als het om aardappelen gaat verdwijnen inmiddels allerlei producten in de zak. Van geschilde aardappelen tot partjes, schijven, blokjes, frites en niet te vergeten chips. Nu willen verpakkers tegenwoordig soms meer dan alleen het basisproduct aanbieden. Graag voegen ze daar nog zaken als sauzen, dressings, tafelgerei, gadgets en/of bereidingswijze aan toe. Dit kan nu allemaal te gelijk met één machine zoals ontwikkeld door JASA.

Juryoordeel: JASA speelt met de nieuwe verpakkingstechniek creatief in op een behoefte in de aardappelmarkt. De trend volgend van gemak, koelvers en convenience. Toepassing is mogelijk vanuit alle disciplines in de aardappelindustrie. Kortom een echt nieuwe manier om aardappelen beter te kunnen vermarkten.


JASA met 2-in-1 Pack Sjips.

Gebr. Weststrate met MagGrow
Het MagGrow gewasspruitsysteem bestaat uit een drietal verschillende, elkaar versterkende magneten, welke respectievelijk op de spuit en de spuitarmen gemonteerd worden. Het heeft geen bewegende delen en is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Alle onderdelen zijn getest tot een druk van 10 bar. Het systeem heeft geen stroomvoorziening nodig. Deze innovatieve techniek zorgt, vergeleken met conventionele systemen, voor een betere bedekking, hechting, effectievere bespuiting en een driftreductie van meer dan 80 procent.
Het systeem kan gemonteerd worden op zowel bestaande als nieuwe veldspuiten. De grote voordelen van deze technologie zijn een verhoogde winstgevendheid, productiviteit en verbeterende prestaties ten opzicht van het milieu.

Juryoordeel: Een zowel simpel ogende alsook doeltreffende techniek, in de categorie: waarom zijn we hier niet eerder op gekomen? Deze andere manier van denken past in de duurzaamheidsgedachte. De techniek reduceert drift, dus minder verspilling van middel, efficiëntere werking en daarmee besparen ook voor de portemonnee van de gebruiker. Is op diverse bestaande machines te monteren en daarmee en maakt daarmee een snelle penetratie in de markt mogelijk.


Voordelen van MagGrow van de Gebr. Weststrate.

Solentum met Solgrader
Veel telers gebruiken meerdere groeimodellen om inzicht te krijgen in de verschillende groeifases van de aardappelen op hun teeltgrond. Het merendeel van deze modellen vereist complexe berekeningen en vooral veel tijd. Solentum heeft nu een gemakkelijke en snelle oplossing voor het vastleggen van de groeifases beschikbaar. Tijdens een proefrooiing kan de teler met de smartphone in het veld een foto van de opgerooide aardappelen maken. De Solgrader applicatie analyseert en berekent vervolgens automatisch de afmeting van de knollen evenals de verwacht opbrengst van het veld in de huidige groeifase.

Juryoordeel: De Solgrader is een snelle en gemakkelijke methode om de opbrengst van een veld aardappelen te meten door middel van beeldverwerking. Het biedt telers een hoog gebruiksgemak en is eveneens innovatief.

De Solgrader van Solentum.

Tolsma Grisnich met 5M Kabelsensor
Tolsma Grisnich heeft een 5 meter lange temperatuursensorkabel ontwikkeld die door de hele aardappelhoop heen op verschillende hoogtes de producttemperatuur meet. Het doel van deze innovatieve productvoeler is om temperatuurverschillen nauwkeuriger te meten en op te volgen. Hierdoor is de producttemperatuur tijdens het bewaarseizoen veel beter in de hand te houden, zeker in samenwerking met de klimaatcomputer. Uiteindelijke is hiermee een kwalitatief beter eindproduct af te leveren met minder bewaarverliezen. De kabelsensor draagt tevens bij aan een lager energieverbruik doordat kachels en ventilatoren minder draaiuren maken. De kabel is tijdens het inschuren van de aardappelen gemakkelijk uit te rollen.

Juryoordeel: Deze temperatuursensor/productvoeler voor bulkbewaring verhoogt het gebruiksgemak. Het is een mooie vooruitstrevende oplossing in de bewaartechniek, praktisch in gebruik. Tevens is het een eenvoudige toepassing met de potentie om bewaarverliezen te verkleinen.


Tolsma Grisnich Temperatuurverdeling bulkbewaring.

Bron: DLG Benelux

Publicatiedatum: