Oostenrijkse landbouwsector: totale schade door extreem weer 250 miljoen euro

In Oostenrijk kwamen er dit jaar dagelijks gemiddeld zo'n 220 schademeldingen binnen door hagel, vorst, droogte en overstromingen. Daarmee maakt dit jaar tot nu toe weer eenduidig duidelijk dat klimaatverandering voor grote veranderingen zorgt en de landbouwsector voor grote uitdagingen stelt. "De consequenties zijn ook in Oostenrijk enorm voelbaar. De late vorst eind april, maar ook overstromingen, noodweer met hagel, storm en droogte veroorzaakten in 2017 in de Oostenrijkse landbouw een totale schade van momenteel circa 250 miljoen euro. Hiervan alleen al 140 miljoen euro werd veroorzaakt door de droogte, met name in het noorden en het oosten van het land", aldus dr. Kurt Weinberger, bestuursvoorzitter van de 'Österreichische Hagelversicherung', in een eerste balans.

Meteorologische feiten laten een beeld van verwoesting zien
De warmste maart in de meer dan 250-jarige meetgeschiedenis met een temperatuur die 3,5 °C hoger lag dan het langjarig gemiddelde veroorzaakte een (gemiddeld) veertien dagen vroeger vegetatiebegin. Temperaturen van tot wel -6 graden Celsius veroorzaakten op 21 april 2017 vooral in de vroege ochtenduren in het oosten en zuiden van het land zware vorstschade in de landbouw, net zoals in 2016. De totale schade die door late vorst werd veroorzaakt bedraagt 70 miljoen euro.

Regelmatig noodweer met storm, hevige regen en overstromingen veroorzaakten in de daaropvolgende maanden in heel Oostenrijk een totale schade van circa 40 miljoen euro in de landbouw. Alleen al het noodweer op de avond van 10 juli 2017 - verbonden met een tornado - veroorzaakte in het zuiden van Wenen en in het aangrenzende Niederösterreich 15 miljoen euro schade.

De op één na warmste juni, met op veel plaatsen tot wel 55% minder regen (in het noorden en oosten was het zelfs de droogste juni sinds 67 jaar), en de op twee na warmste zomer in de meetgeschiedenis, veroorzaakten meer dan 140 miljoen euro schade alleen door droogte.

"Het extreme weer laat zien dat risicomanagement in toenemende mate onontbeerlijk is voor het economische overleven van de sector", aldus Kurt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven