Mexicaanse telers hekelen anti-hagelkanonnen Volkswagen

Vlakbij de Volkswagen de México-fabriek in de stad Puebla in Mexico is een meningsverschil over de anti-hagelkanonnen die de autofabrikant daar sinds mei in gebruik heeft. Dit werd gemeld door Handelsblatt.

Volgens eigen informatie heeft Volkswagen 17,6 miljoen euro schade geleden als gevolg van hagelbuien op de parkeerplaatsen voor nieuwe auto's. Daarom werden in mei kanonnen in gebruik genomen om regenwolken te verspreiden en zo hagelbuien boven de fabriek te voorkomen. Echter, met dit streven stuit het bedrijf lokale telers tegen de borst, die beweren dat de ontploffingen de regen weghouden - wat op zijn beurt leidt tot drastische verlagingen van de opbrengsten. Volgens de telers is 2000 hectare waar maïs en bonen worden geteeld deze zomer simpelweg opgedroogd. In juni waren er al protesten van telers aan de poorten van de Volkswagen-fabriek.

"Het bedrijf beschermt zijn auto's, maar ongeveer 100.000 inwoners van de omgeving lijden onder de gevolgen", zegt Francisco Tlaxca Pérez, vertegenwoordiger van de telers. "Nu is alles droog, alle oogsten zijn verloren gegaan en er is geen hoop." Telers in de regio eisen een compensatie van 3,2 miljoen euro.

Het bedrijf verwerpt de beschuldigingen, omdat de geluidsgolven de hagel gewoon in regen omzetten en er geen chemische stoffen worden gebruikt. Verder verwijst Volkswagen de México naar de bestaande goedkeuring van de relevante autoriteiten, waaronder de Nationale Watercommissie CONAGUA.

Niettemin werd het gebruik van de kanonnen in juni voor een tijdje opgeschort om een ​​gezamenlijke oplossing te vinden met de telers en autoriteiten. Nu zijn de wapens weer actief en heeft het bedrijf een vergoeding van 7.000 euro per getroffen hectare aangeboden. Dit aanbod werd echter niet bevestigd door het bedrijf.

De effectiviteit van de geluidskanonnen is controversieel en een oorzakelijk verband tussen het gebruik ervan en het gebrek aan neerslag is ook moeilijk wetenschappelijk te bewijzen.

De fabriek in Puebla is de grootste niet-Europese Volkswagen-fabriek en biedt werk aan 15.500 mensen. Dit maakt Volkswagen een van de grootste werkgevers in de regio.

Bron: Handelsblatt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven