Europese Commissie treft maatregelen om door droogte getroffen telers tegemoet te komen

De Europese Commissie treft een aantal maatregelen om telers in Europa tegemoet te komen die getroffen worden door de droogte. Het wordt onder andere mogelijk voor lidstaten om de directe betalingen sneller uit te keren. Boeren kunnen 70% van directe toeslagen en 85% van hun subsidies voor plattelandsontwikkeling medio oktober al uitbetaald krijgen. Verder bestaan er meer mogelijkheden om grond in de ecologische aandachtsgebieden die normaal niet voor gewasproductie wordt aangewend te benutten voor de teelt van ruwvoer. 
 
Binnen de regels van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid hebben lidstaten de mogelijkheid om tot 80% van de schade door droogte te vergoeden en tot 90% in gebieden met een natuurlijke beperking, benadrukt de Europese Commissie. Los daarvan hebben lidstaten de mogelijkheid over een periode 3 jaar maximaal 15.000 euro steun per agrarisch bedrijf uit te keren. 
 
Met het oog op Plattelandsontwikkeling zijn er ook binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid mogelijkheden tot het bieden van steun wanneer een lidstaat de droogtesituatie als een 'natuurramp' bestempeld. Dan mag er tot 100% steun worden geboden om het agrarisch potentieel te herstellen. Lidstaten kunnen ontheffingen verlenen voor bepaalde verplichtingen en ruimte laten om bufferstroken voor voederwinning te benutten. Ook kan een lidstaat bijdragen aan een verzekeringssysteem voor boeren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om boeren met een verlies van meer dan 30% ten opzichte van het gebruikelijke inkomen financiƫle compensatie te bieden.
 
bron: Europese Commissie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven