Nate mogelijk orkaan boven Golf van Mexico

Tropische storm Nate onderweg naar VS

Tropische storm Nate trekt komende nacht over Yucatán, Mexico en zal daarna richting de Amerikaanse staat Louisiana koersen. Voordat Nate in de VS aan land komt, wint hij boven de Golf van Mexico aan kracht. Waarschijnlijk treft Nate Louisiana, Mississippi en Alabama als een (zeer) zware storm met windsnelheden van 85 tot 115 km per uur. Daarbij valt tot 300 mm regen. De kans dat Nate als orkaan aan land komt is klein.

Tropische storm Nate is onderweg naar het zuiden van de Verenigde staten. Op dit moment ligt Nate nog ten zuidoosten van Mexico met windsnelheden van ruim 70 km per uur. Komende nacht (onze tijd) zal het centrum van Nate de oostpunt van Mexico (Yucatán) passeren. Volgens berekeningen van het National Hurricane Center is de kans groot (60-70%) dat de oostkust, waaronder populaire vakantiebestemming Cancún, te maken krijgen met een stormwind en 50 tot plaatselijk 200 mm regen.

Zaterdag trekt Nate verder naar het noordwesten en zal boven de Golf van Mexico in kracht toenemen en windsnelheden van 80-100 km per uur bereiken. Het is de verwachting dat Nate tegelijkertijd afbuigt naar het noorden en richting het oosten van de staat Louisiana koerst.

In de kustgebieden van Louisiana, Mississippi en Alabama is een Hurricane Watch van kracht. Dit betekent dat in het waarschuwingsgebied kans is op orkaanwinden. Op dit moment is de kans dat Nate met orkaankracht (windsnelheden van meer dan 117 km per uur) de zuidkust van de Verenigde Staten treft met 20% vrij klein. Toch brengt dit een risico met zich mee, omdat Nate komende tijd nog in kracht zal winnen.

Mogelijk 300 mm regen
Het is wel vrij zeker dat de wind zaterdagavond (lokale tijd) sterk gaat toenemen en dat bewoners te maken krijgen met windsnelheden van 85 tot 115 km per uur en nog zwaardere windstoten. Daarbij valt 75 tot 150 mm regen, maar door aanhoudende slagregen kan de hoeveelheid stijgen naar 300 mm. Behalve veel regen wordt ook een stormvloed verwacht. Als het tegen zit komt Nate als orkaan aan land en kan de windsnelheid zelfs toenemen naar 130 km per uur met windstoten van meer dan 150 km per uur.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven