Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in Spanje en Portugal getroffen door extreme droogte

Spanje en Portugal worstelen met een verwoestende droogte die de rivieren bijna droog heeft gemaakt en tot dodelijke bosbranden en verwoeste gewassen heeft geleid - en deskundigen waarschuwen dat dergelijke langdurige droge periodes vaker zullen voorkomen.

Bijna heel Portugal heeft de afgelopen zes maanden te maken gehad met extreme droogte, wat sinds 2005 niet was voorgekomen. Een groot deel van Spanje heeft ook aanzienlijk minder regen gehad dan normaal.

De droge velden en bossen hebben bosbranden gevoed die dit jaar 109 mensen in Portugal en vijf in Galiciƫ hebben gedood. Velen stierven in hun auto terwijl ze probeerden de vlammen te ontvluchten.

Waterconflicten
In Portugal bevatten 28 van de waterreservoirs in oktober minder dan 40% van hun opslagcapaciteit. Dit weekend zijn ongeveer honderd brandweerwagens begonnen met de overdracht van water van de ene dam in het noorden van Portugal naar een andere die droogloopt en water levert aan Viseu, een stad met ongeveer 100.000 inwoners.

In Spanje zaten ook de waterreservoirs langs de rivier de Taag, die in de buurt van Lissabon in de Atlantische Oceaan uitmonden, op 13 november op minder dan 40% van hun capaciteit. In de rivier Douro verder naar het noorden waren de niveaus nog lager, evenals in de rivier Segura, die wordt gebruikt voor de irrigatie van gewassen in het zuidoosten van Spanje.

Door de droogte zijn er conflicten ontstaan tussen regio's over het watergebruik. Een voorbeeld hiervan is het aquaduct dat in de jaren zestig werd gebouwd tijdens de Spaanse dictatuur van Francisco Franco om water van de Taag naar de kleinere rivier de Segura over te hevelen. Volgens Antonio Luengo, het hoofd van het agentschap dat het water reguleert in de regio Castilla-La Mancha, kan de Taag deze wateroverdracht momenteel niet aan.

Het water dat van de Taag werd overgeheveld werd op grote schaal gebruikt om fruit- en groentenbedrijven in het zuidoosten van Spanje te ontwikkelen en nu moet er volgens hem water uit de Middellandse Zee ontzout worden voor deze gewassen.

Publicatiedatum: