Het pilotproject 'TopCrop' om Nederlandse teelten verder te verduurzamen is gestart met tien proefteelten in onder andere sperziebonen, spruiten, broccoli en prei. Doel van het project is de milieubelasting door gewasbescherming te minimaliseren met behoud van kwaliteit en opbrengst. Het project is ter realisatie van deze doelstelling in de zomer van 2016 voortgevloeid uit een overeenkomst tussen Albert Heijn en Stichting Natuur en Milieu. In een unieke en nauwe samenwerking met telers, teeltadviseurs, toeleveranciers en fabrikanten, werken onder andere Albert Heijn, Bakker Barendrecht, Agrifirm, Bayer Crop Science en Cebeco de komende 3 jaar samen aan het verminderen van milieubelasting.
In het driejarige project 'TopCrop' worden de mogelijkheden en kansen bekeken van het verder verduurzamen van de productie van gewassen zonder concessies te doen aan kwaliteit, opbrengst en het concurrerend vermogen van de teelten. Telers en ketenpartijen kijken daarvoor in een intensieve samenwerking kritisch naar de huidige teeltsystemen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van alle kennis van de betrokken ketenpartijen. In de proefteelten is veel aandacht voor bodemvruchtbaarheid, hightech (precisie)landbouw, emissiebeperkende maatregelen, innovaties in rassen, groene middelen en natuurlijke vijanden tegen plaaginsecten. De proefteelten worden met een intensieve monitoring gevolgd.
Unieke ketensamenwerking
Nienke Weidema, QA-manager van Albert Heijn: "Consumenten hechten meer en meer aan duurzaamheid. Door de unieke en intensieve samenwerking met de ketenpartijen, zorgen we ervoor dat consumenten tegen een goede prijs duurzame kwaliteitsproducten kunnen kopen." Serviceprovider Bakker Barendrecht bevestigt het proces van verduurzaming in de sector. "We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om samen teelttechnieken te verbeteren. De ontwikkelingen van nieuwe teeltsystemen en de inzet van nieuwe technologie zoals drones en sensoren, helpen om steeds duurzamer te telen", aldus Rob Wessels, Hoofd R&D van Bakker Barendrecht.
Toekomstgerichte teelt
Rob van de Lindeloof, directeur Inkoop & Marketing van coöperatie Agrifirm is enthousiast over het pilot project "Met onze coöperatie kijken we altijd naar de lange termijn en een goede verbinding met de markt. Zo kijken we ook naar de belangen van onze telers. Zorgvuldig en verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is het uitgangspunt: minder waar het kan en efficiënt gebruik waar nodig."
De specialisten van Cebeco Agrochemie helpen bij het vaststellen van de gewasbeschermingsplannen. Paul Goorden, Productmanager Gewasbescherming: "Binnen het project kijken onze specialisten naar de mogelijke alternatieven en begeleiden ze boeren en tuinders bij de intensieve monitoring van de proeven. Ook ondersteunen we onze projectpartners bij het nadenken over teeltsystemen van de toekomst."
Joris Roskam, Manager Sustainable Agriculture bij Bayer Crop Science: "We voelen ons verantwoordelijk voor het vinden van duurzame oplossingen die een bijdrage leveren aan een gezonde en voldoende voedselproductie. Onder het motto "meer met minder" zetten onze onderzoekers en adviseurs al hun knowhow in om oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken te vinden op het vlak van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden."
Reductiekansen
De grootschalige pilots worden nauwgezet gevolgd door Stichting Natuur & Milieu en de Albert Heijn keten. Het doel is om eind 2018 op basis van twee pilotteeltseizoenen een overzicht beschikbaar te hebben van de reductiekansen en knelpunten in gewasbescherming. Met deze aanpak blijven de partijen voorop lopen in kwaliteit en duurzaamheid en werken zo samen verder aan een toekomstgerichte teelt.
Bron: Agrifirm
Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Iedereen welkom bij feestelijke start van Konaxx’ automatische uiensorteerlijn op 12 augustus
- Moeilijkheden in de uienteelt zorgen voor afname areaal
- "40 uienkisten kwijt, wie heeft ze gezien? Beloning van 25 euro per kist"
- Uit de oude doos: Leune, Dirksland, al 60 jaar in de uienhandel
- Open dag bij biologisch akkerbouwbedrijf Veenink
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-22 Jumbo gaat steeds meer langlopende samenwerkingen aan voor AGF
- 2022-07-22 CBL schat schade door boerenblokkades op zeker 30 miljoen euro
- 2022-07-22 Picnic gaat dieper Duitsland en Frankrijk in
- 2022-07-08 Schommeling in omzetgroei supermarkten verwacht voor de komende jaren
- 2022-07-08 Groenteboer voor het eerst in 10 jaar weer in opmars
- 2022-07-08 Lege schappen door de boerenprotesten?
- 2022-07-08 Voedselketen én consument staan centraal op jubileumcongres EFMI
- 2022-07-01 Dirk van de Broek stopt met multiby-promoties
- 2022-07-01 "Van supermarkt naar supermacht"
- 2022-06-24 Fotoreportage Finse supermarkten
- 2022-05-20 Consumenten nog niet aan het koopjesjagen bij supermarkten
- 2022-04-22 Sunions in Frankrijk gelanceerd
- 2022-04-15 "Meer biodiversiteit in de conventionele groenten- en fruitteelt"
- 2022-04-15 "Nee aan landroof, multinationals, supermarktketen, grootgrondbezitters"
- 2022-04-08 Industributie: Hessing Supervers prolongeert titel beste Private Label leverancier
- 2022-04-01 CZAV doet nieuwe ledenuitkering na verkoop Agrimarkt
- 2022-03-18 Volume groenten en fruit verkocht in traditionele supermarkten vlakt af, verkoopkanalen daarbuiten groeien
- 2022-03-11 "Omzet van de totale foodmarkt 2021 stijgt slechts 1,6% naar een totaal van €58,1 miljard"
- 2022-03-11 Er is leven na faillissement Fruithofje ML
- 2022-03-04 Jumbo mikt op grote doelgroep met nationaal product