Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienschillen zijn de motor bij Ongena

“Volledig werken op eigen geproduceerd afval”

Tholen - Dit weekend opent Uienschilbedrijf Ongena een nieuw pand aan de overkant van de straat. Eigenaar Joeri Ongena: "We wilden meer inspelen op groene energie en hebben daarom een biogasinstallatie neergezet. In combinatie met zonnepanelen kunnen we straks volledige productie draaien op stroom die we zelf hebben geproduceerd."


Joeri met zijn vrouw Veroniek Maes. In 2009 richtten zij het uienschilbedrijf samen op.


De nieuwbouw is bijna klaar voor gebruik

Verbrande schillen 
"Uiteraard produceren wij enorm veel uienschillen. Bij het composteren hiervan merkten we dat er veel warmte vrijkwam: een bron van energie. Waarom zouden we de schillen dan niet zelf verwerken en alle energie eruit halen? De elektriciteitsprijzen stijgen continu, dat telt natuurlijk ook mee." Ongena zet volledig in op biogas. "Dit is echt ons paradepaardje. Naast de opwekking van elektriciteit kunnen we ook het reinigingswater en de kantoren ermee verwarmen."


De biogasinstallatie moet nog wat mooier worden afgewerkt maar kan al worden opgestart



Uitbreidingsstrategie
Het nieuwe pand betekent een flinke uitbreiding voor Ongena. Het oude pand, waar nu alle bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, blijft straks volledig in gebruik. Joeri: "Tijdens het oogsten gebruiken we het oude pand als opslagplaats voor de ongeschilde uien. Daarna gaan de uien naar het nieuwe pand om gesorteerd, gepeld en verder verwerkt te worden." Op dit moment produceert Ongena geschilde uien en gesneden uien in ringen en blokjes. Ook levert het bedrijf gecentrifugeerde uitjes, speciaal voor de versindustrie. Joeri: "Met de uitbreiding komt ook de ruimte om na te denken over nieuwe producten."



Het nieuwe pand is pas half februari klaar maar wordt al vanaf maandag in gebruik genomen. "We hebben de ruimte nodig en konden dus niet langer wachten. Ook wilden we zo snel mogelijk op de nieuwe manier gaan werken, vooral in verband met de afvalverwerking." De biogasinstallatie wordt volgende week opgestart en ook de zonnepanelen worden deze maand afgemaakt. Het nieuwe pand van Ongena behaalde het IFS-certificaat in higher level. 



Ongena is een echt familiebedrijf. Bij de snijderij en het landbouwbedrijf, dat ook in handen is van familie, werken in totaal negen mensen. De grootste klanten zijn maaltijdbereiders, groentensnijbedrijven en de vleesverwerkende industrie.


De nieuwbouw in een eerder stadium



Voor meer informatie:
Uienschilbedrijf Ongena