Garlic Solutions produceert ruim 1 miljoen knoflooktenen per week in Waddinxveen

"We gaan de concurrentie met de knoflookbollen aan"

Tholen - Garlic Solutions startte eind 2016 met het machinaal breken van gedroogde knoflookbollen tot losse tenen in de schil. In het pand in De Lier had het jonge bedrijf de capaciteit om 800.000 tenen per week te leveren, maar de vraag van de afnemers, voornamelijk leveranciers van maaltijdboxen en supermarkten, groeide zo hard, dat er gezocht werd naar een nieuwe locatie. Die vond het bedrijf op bedrijventerrein Coenecoop in Waddinxveen in een pand van 2.100 m² met circa 450 m² kantoorruimte.


Kaz Abbekerk

Het breken van knoflookbollen tot losse knoflooktenen in natuurlijke schil, wordt overal ter wereld met de hand gedaan. Garlic Solutions heeft hiervoor een semi-machinale oplossing gevonden en die voorziet in een behoefte. Inmiddels produceert en levert Garlic Solutions meer dan een miljoen knoflooktenen per week aan klanten door de hele EU. "Knoflook is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken, maar vaak gebruikt de consument een paar teentjes uit de bol en wordt de rest verpieterd. Daar bieden onze losse teentjes een oplossing voor", vertelt Kaz Abbekerk.De jonge ondernemer is afkomstig uit de wereld van de verspakketten en zag daar de potentie voor het leveren van knoflookteentjes. Inmiddels zijn de teentjes van Garlic Solutions in veel maaltijdboxen te vinden. Garlic Solutions levert de knoflooktenen echter niet rechtstreeks, maar via de groothandels in bulkverpakking. "In het oude pand was elke vierkante meter bezet, daarom is nu wat overcapaciteit ook wel fijn. We hebben in dit pand weer ruimte om te groeien", vertelt Kaz, enthousiast.

In het nieuwe pand staan een tweetal nieuwe breeklijnen opgesteld, inclusief een naakte tenenmachine die de tenen uit het vel schiet. Bij mijn weten zijn we het enige bedrijf dat semiautomatisch losse knoflooktenen in de schil verwerkt. Het klinkt misschien wat pretentieus, maar we gaan graag de concurrentie met de knoflookbollen aan. De knoflookmarkt is wereldwijd enorm groot en zal echt niet helemaal naar ongepeld gaan, maar het kan niet anders of veel supermarkten gaan op termijn van bollen naar teentjes. Nu wordt vaak het grootste deel van de knoflookbol weggegooid. Een consument wil nou eenmaal geen 36, maar 4 teentjes in zijn spaghetti."Garlic Solutions koopt de knoflook, een markt die gedomineerd wordt door China, in bij een aantal Spaanse telers. "Voor sommige afnemers is dat even wennen, maar de Spaanse knoflook is kwalitatief beter en ook beter om te breken. Die kwaliteit begint met de teelt op het veld. Met Chinese knoflook heb je meer uitval", vertelt Kaz. Hij heeft inmiddels een heel personeelsbestand opgebouwd. Op drukke dagen werken er bij Garlic Solutions wel 15-20 man in de productie, aangevuld met drie man op kantoor en één in de expeditie. "Als het nodig is, spring ik zelf bij aan de sorteerband, want nee verkopen doen we niet."Een grote uitdaging was het verwerken van het vele afval, maar daar is met een leveren van de reststromen aan een biol-laminaatleverancier die er 'knoflooktafels' van produceert ook een oplossing voor gevonden. Inmiddels is Kaz zich al op een volgend avontuur gestort, namelijk het produceren van premium knoflookpoeder. "We denken dat hier vanuit sauzen- en maaltijdfabrikanten de nodige interesse moet zijn. Over een paar jaar willen we graag een deuntje in de poedermarkt meeblazen!"

Voor meer informatie:
Kaz Abbekerk
Garlic Solutions
Coenecoop 620
2741 PV Waddinxveen
Tel: 0182 20 50 44
info@garlicsolutions.nl
www.garlicsolutions.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven