Minder teelt maar Zeeland blijft een echte uienprovincie

De uienteelt in Zeeland neemt iets af, in het noordoosten van het land groeit het areaal fors. Die verschuiving als gevolg van een paar mindere jaren is volgens voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association geen reden tot grote bezorgdheid. "Zeeuwse uien blijven de allerbeste." Dat zegt hij in een interview met Omroep Zeeland.

De uiensector in Zeeland heeft een paar lastige jaren achter de rug. Het weer zat niet mee, de ziekte tripvraat stak de kop op en sommige telers kampten met gebrek aan zoet water. Dat heeft tot gevolg dat nu wat minder uienzaad wordt besteld, dus worden in 2019 minder uien geteeld in Zeeland.

Het uienareaal in Drenthe, Groningen en Friesland neemt juist toe. In Drenthe gaat het naar schatting om een groei van zo'n 10 procent, Groningen en Friesland hebben in 2019 een paar procent meer.

Volgens voorman Gijsbrecht Gunter van de uienhandel is en blijft Zeeland een echte uienprovincie. Niet alleen omdat grond hier veel geschikter is dan de zandgrond in het noorden, maar ook omdat ondanks de krimp in absolute getallen de Zeeuwse teelt veel groter is en blijft dan in het noorden van het land.

Bron: Omroep Zeeland


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven