Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische markt in Europa blijft groeien tot 37 miljard euro

De biologische markt in Europa blijft groeien: In 2017 met bijna 11% tot 37,3 miljard euro. Veel van de grote markten zagen groei in  dubbele cijfers. Ter gelegenheid van de BIOFACH in Neurenberg - de toonaangevende vakbeurs voor biologische voeding - presenteerden het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FiBL, de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) en andere partners gezamenlijk de cijfers van de Europese biologische sector voor 2017.

Spanje heeft het grootste biologische areaal
In Europa werd in 2017 op 14,6 miljoen hectare biologisch geteeld (Europese Unie: 12,8 miljoen hectare). Met 2,1 miljoen hectare is Spanje nog steeds het land met het grootste biologische areaal in Europa, gevolgd door Italië (1,9 miljoen hectare) en Frankrijk (1,7 miljoen hectare).

Biologische landbouw-areaal met 1 miljoen hectare uitgebreid
Het grondgebied dat werd ingezet voor biologische teelt groeide met 1 miljoen hectare in heel Europa en met 0,8 miljoen hectare in de Europese Unie: een stijging van 7,6% in Europa en 6,4% in de Europese Unie. In 2017 kwam er meer dan 300.000 hectare biologisch land bij in Rusland en meer dan 200.000 hectare in Frankrijk.

Liechtenstein heeft het grootste aandeel bio ter wereld
Biologische landbouwgrond is goed voor 2,9% van de totale landbouwgrond in Europa en voor 7,2% in de EU. In Europa (en wereldwijd) heeft Liechtenstein relatief het grootste deel biologische landbouwgrond (37,9%), gevolgd door Oostenrijk, het land met het grootste bio-areaal (24%) in de Europese Unie. Tien Europese landen hebben aangegeven dat ten minste 10 procent van hun landbouwgrond wordt gebruikt voor biologische teelt.

Bijna 400.000 biologische producenten
Er waren meer dan 390.000 biologische producenten in Europa en meer dan 300.000 in de Europese Unie. Turkije is het land met de meeste landbouwbedrijven (meer dan 75.000). Het aantal producenten in Europa groeide in 2017 met bijna 7 procent (4 procent in de Europese Unie).

Sterke groei bij verwerkingsbedrijven en importeurs
Er waren meer dan 71.000 biologische verwerkers in Europa en meer dan 68.000 in de Europese Unie. Er werden meer dan 5.300 importeurs geteld in Europa en bijna 4.600 in de Europese Unie. Een bijzonder sterke groei werd geregistreerd bij de importeurs, waar de groei in de dubbele cijfers liep, zowel in Europa als in de Europese Unie. Het land met het grootste aantal verwerkers was Italië (meer dan 18.000), terwijl Duitsland de meeste importeurs had (bijna 1.700).

Detailomzet van meer dan 37 miljard euro
De omzet in de Europese detailhandel bedroeg 37,3 miljard euro (34,3 miljard euro in de Europese Unie). De Europese Unie is na de Verenigde Staten de op een na grootste interne markt voor biologische producten (40 miljard euro). Het Europese land met de grootste biologische markt is Duitsland (10 miljard euro).

Tweecijferige groei in de detailhandel
De Europese markt groeide in 2017 met net geen 11 procent, een groei in de dubbele cijfers voor de derde keer sinds de economische crisis. De grootste stijging werd opgetekend in Frankrijk (18 procent).

Europeanen geven meer uit aan biologische voeding
In Europa gaven consumenten in 2017 €47,- per persoon uit aan biologische voeding (Europese Unie: €67,-). De uitgaven aan biologische voeding per inwoner verdubbelden tussen 2008 en 2017. In 2017 gaven de Zwitsers het meeste uit aan biologische voeding (288,- euro per hoofd van de bevolking).

Denemarken heeft het hoogste biologische marktaandeel ter wereld met meer dan 13 procent
In Europese landen is biologische verkoop goed voor een deel van de totale markt en Denemarken heeft 's werelds grootste aandeel biologische producten met 13,3 procent. Bij individuele producten en productgroepen zijn de verhoudingen nog duidelijker. Biologische eieren vertegenwoordigen bijvoorbeeld al 30 procent van de waarde van alle eieren die in de diverse landen worden verkocht.

Gegevensverzameling biologische landbouw in Europa
De enquête over biologische landbouw in Europa wordt uitgevoerd door FiBL en AMI. De FiBL-gegevensverzameling maakt deel uit van het Global Organic Farming Survey, die wordt ondersteund door het secretariaat voor economische zaken SECO, het International Trade Center ITC, het Coop Fund for Sustainability, De NürnbergMesse en IFOAM - Organics International.

 

Publicatiedatum: