Jaap D'Hont:

"Marge tussen baal- en inkoopprijs was al scheef en wordt er niet beter op"

Tholen - De situatie op de uienmarkt is de laatste weken nauwelijks veranderd. "We wisten dat het lastig zou blijven en dat komt ook uit", constateert Jaap D'Hont van het gelijknamige uiensorteerbedrijf uit het Zeeuws-Vlaamse Groede. "Voor de kleinverpakking houden we redelijk ons werk, ook al draaien we ook maar op de helft van onze capaciteit. Alleen voor de export is het heel lastig om wat extra te doen."

"De vraag is momenteel minimaal. Nu trok begin deze week de vraag wat aan, maar dan is het heel moeilijk, zeker voor de 40-60-sortering om het geld te maken dat je zou moeten krijgen. De marge ten opzichte van de inkoopprijs was al scheef en wordt er niet beter op. De afzet richting onze vaste klanten voor de kleinpak kan nog net uit. Ik verwacht dat eind maart de meeste klanten zullen overschakelen op importuien en dan is het voor ons een eind gebeurd."

"Hier in Zeeuws-Vlaanderen en België waren de opbrengsten enorm laag. We hebben hierop wel geanticipeerd door meer uien elders in Nederland, maar ook in Frankrijk in te kopen om onze klanten te blijven bedienen. Hierdoor hebben we de laatste maanden nog boven verwachting ons werk gehad. Van onze eigen teelt hadden we heel weinig opbrengst en dat bestond voornamelijk uit fijn spul. Dat ging in het najaar nog wel naar Afrika, maar is nu nauwelijks meer te slijten", vertelt Jaap.

"De kwaliteit van de Franse uien is gewoon goed. Uit Nederland zijn er ook nog goede partijen, maar niet alles is kleinpakgeschikt. Dat geldt ook voor de rode uien, die hier nog redelijk wat geteeld worden. Die uien moeten dus de export in. De prijs van de grote gele uien - los in de kist - liggen net boven de 50 cent en de 40/60-sortering wordt tussen de 33 en 38 cent verkocht. Maar telers in de polders vragen toch snel 40-45 cent, dus daarmee kom je gewoon niet uit."

Voor meer informatie:
Sorteerbedrijf D'Hont BV
Noordweg 1
4503 PE Groede
Tel: 0117-371606
Mob: 06-28942936
sorteerbedrijfdhont@agroweb.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.