Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethyleen vertraagt de ontkieming van uien en aardappelen

\Het Britse Restrain ontwikkelt sinds 2003 ethyleengeneratoren en verhuurt deze het hele seizoen aan tomaten-, uien- en aardappeltelers. De generatoren, uitgerust met in Nederland ontwikkelde technologie, worden op dit moment in 36 landen verkocht. De werking van het systeem is relatief eenvoudig: de warmte, die door het apparaat wordt gegenereerd, zet bietenalcohol om in ethyleen.

Ethyleen is een natuurlijk plantenhormoon dat door alle planten wordt geproduceerd, maar waarvan met name door climacterische vruchten veel wordt geproduceerd. Hoewel het door het apparaat gesynthetiseerde gas kan worden gebruikt om de rijping van tomaten in kassen aan het einde van de cyclus te versnellen, vertraagt het ook de ontkieming van knollen zoals aardappelen en uien. Als uien na de oogst in september/oktober meteen in de koeling worden gelegd, blijven deze nog tot juli van het volgende jaar goed zonder dat telers bang hoeven te zijn dat ze zullen ontkiemen.

Adrien Fernet, accountmanager voor Frankrijk en België, somt de vele voordelen van de nieuwe technologie op: “Het belangrijkste pluspunt van ethyleen is dat er geen residu overblijft. Dit maakt ethyleen buitengewoon geschikt om te gebruiken binnen de biologische landbouw en binnen teeltprocessen voor groenten die afgezet worden met een gewasbeschermingsvrij-label. Ethyleen is volledig ongevaarlijk om mee te werken en de uien kunnen bijvoorbeeld, nadat ze geoogst zijn, ook direct verhandeld worden. De generator en applicator zijn heel eenvoudig en veilig te gebruiken. Een stopcontact om de generator op aan te sluiten, is al voldoende en opslagruimten en koelcellen hoeven niet speciaal aangepast te worden. Onze generatoren kunnen het hele seizoen worden gehuurd. Als het huurcontract bijna is afgelopen, halen we het apparaat weer op voor onderhoud om de sensoren opnieuw te kalibreren en om ervoor zorgen dat dit optimaal functioneert voor het volgende seizoen. Het enige dat de gebruiker zelf moet doen, is het apparaat ongeveer één keer per week vullen met ethanol. De ethyleengenerator kan een hoeveelheid van maximaal 5000 ton per keer verwerken.”

Met betrekking tot de uienmarkt in Frankrijk is er, dankzij de groei van de teeltvolumes die afgezet worden met het ZRP-label, steeds meer vraag naar ethyleengeneratoren. Adrien: “Het ethyleen dat wij gebruiken is het enige ethyleen dat is goedgekeurd voor de behandeling van uien. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer koelcellen worden uitgerust met onze systemen. Wereldwijd worden er ongeveer 300.000 ton uien per jaar verwerkt.” De aardappelsector biedt ook ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf. Op dit moment is er namelijk nog een ander veel besproken antikiemmiddel op de markt: ‘CIPC’. Het is echter nog maar de vraag of ‘CIPC’ op Europees niveau opnieuw goedgekeurd zal worden en of telers het middel mogen blijven gebruiken. “Onze ethyleengenerator is een goed alternatief voor dit middel. We doen het bij beroeps uit de AGF-sector, die anticiperen op een mogelijk verbod op het middel, daarom ook erg goed,” besluit Adrien. (AP)

Voor meer informatie:
adrien.fernet@restrain.eu.com 

Publicatiedatum: