Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De uienprijzen zijn verdubbeld, soms zelfs verdrievoudigd"

De afgelopen weken zijn uienmarkten in Noord-Amerika geïntensiveerd doordat dalend aanbod niet aan de vraag kan voldoen. Volgens telers zijn in sommige gevallen de prijzen verdrievoudigd en geen ras blijft gespaard, hoewel witte uien al langer duur zijn. 

Steve McFarland van Onion Boy: "De Noord-Amerikaanse uienmarkt is erg sterk door vraag en aanbod. Witte uien zijn duurder omdat er minder areaal beplant is en ze moeilijker te telen zijn."

"De huidige prijs voor een jumbo gele is 15 euro voor een zak van 22,6 kg, maar voor witte uien ligt de markt op 43 euro voor de Mexicaanse producten. De markt in het Noordwesten is voor geel 13 euro, terwijl je ze twee tot drie weken geleden voor 5 euro kon kopen. Gewoonlijk variëren ze tussen de 4 en 6 euro."

Wat rode uien betreft was het aanbod uit regio oost en Mississippi River bijna verdwenen, wat volgens telers veroorzaakt werd door een regenachtig seizoen met lage volumes tot gevolg. De prijzen verdrievoudigden voor rode uien vergeleken met twee weken geleden. "Twee tot drie weken geleden kostte een zak van 11,3 kg jumbo rode 4 euro. Nu is dezelfde zak 13 euro, als je 'm al kunt vinden."

Weinig aanbod uit Mexico, Europa speelt ook een grote rol
Een van de belangrijke factoren voor het tekort op de markt is het gebrek aan aanbod uit Mexico. McFarland noemt dat normaal in deze tijd van het jaar de import uit Mexico sterk genoeg is voor de markt. Maar Mexico heeft een verschrikkelijk seizoen achter de rug en heeft een aanbodtekort. 

"Ze hebben niet genoeg voor hun binnenlandse markt en importeren uit het Noordwesten. We kampen dus niet alleen met een tekort uit Mexico, maar er ligt ook druk op de Noordwesterse uienvoorraad."

De exportmarkt heeft te maken met een extra vraag door een tekort in Europa. "De export is dit jaar al begonnen. Europa kreeg te maken met droogte en we zien meer verladingen die kant op gaan, wat nog mee druk op de Amerikaanse markt legt."

Texas kan verlichting brengen
Volgens leveranciers kan de markt wat tot rust komen wanneer Texas over een paar weken begint. Er zal veel druk op de Texaanse telers liggen wanneer het gewas niet uitstekend is, dan zouden de hoge prijzen tot het Californische seizoen in mei kunnen duren."

"We gaan een kijkje in Texas nemen over een week of twee om te zien hoe het gewas ervoor staat. Meestal is het Zuid-Texaanse seizoen goed en als dat zo is, dan krijgen we een goed volumen en verwachten we dat de markt wat kalmeert. Anders blijft de markt tot mei of begin juni zoals nu."

Voor meer informatie:
Steve McFarland
Onion Boy, Inc.
Ph: +1 (419) 342-2202
steve@onionboyinc.com
www.onionboyinc.com

Publicatiedatum: