Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Situatie op de uienmarkt nekt de verpakkers

Tholen – “De situatie op de Belgische uienmarkt is vergelijkbaar met die in Nederland. Er is nog weinig voorraad beschikbaar en de prijzen zijn erg hoog. In Zeeuw-Vlaanderen zijn alle uien geruimd. De kwaliteit van de uien die er nog zijn, zijn nog relatief goed maar omdat de prijzen zo hoog zijn loont het niet meer om te sorteren”, vertelt een Belgische verpakker. “De prijzen bij de teler zijn hoog en voor het gesorteerd product krijgen wij te weinig.” De verpakker koopt zijn uien gesorteerd in Nederland en verpakt ze in België.

De eerste Egyptische importuien worden over een dag of tien verwacht en uien uit Nieuw-Zeeland zijn al op de markt. “De Nieuw-Zeelandse uien zijn fors duurder dan de Egyptische, maar kwalitatief wel beter. De situatie voor rode uien is nog extremer dan van de gele. De grove maten zijn erg duur, maar bijna op en de fijne maten zijn een stuk goedkoper”, aldus de verpakker. “Ik verwacht dat de slechte situatie wel degelijk invloed gaat hebben op de aanplant voor volgend jaar. Boven in Nederland waar de rendementen wel goed waren, zal naar verwachting wel wat meer worden aangeplant. In Zeeuws-Vlaanderen, waar de oogsten slecht waren, zal wel minder worden aangeplant.”

De verpakker baalt ervan dat de markt zo geblokkeerd is. “Er zit geen marge meer tussen en daarom is de situatie voor de uienverpakkers erg negatief. Het is te hopen dat we volgend jaar een beter seizoen hebben dan nu.”