Big bags afvullen op gewicht gecombineerd met kistenvuller bespaart kilo’s product

Niet alleen bij kleine hoeveelheden is er nauwkeurigheid en voorzichtigheid geboden, ook bij grote volumes is dat wenselijk. Zeker na deze droge zomer wordt er zuinig omgesprongen met aardappelen, uien en wortelen. Prinsen Handling Solutions heeft een machine ontwikkeld voor het vullen van big bags op gewicht of op niveau die ook kisten gelijkmatig kan afvullen op gewicht of niveau. De big bag- annex kistenvuller bestaat uit een in hoogte verstelbaar plateau waarop een kist of big bag geplaatst wordt. De pneumatische haken waarin de big bag hangt en het plateau is via software gekoppeld aan een weeginstallatie. De beweegbare vulband bovenop zorgt voor het gelijkmatig afvullen van kisten. De machine zorgt voor een nauwkeurig en voorzichtig afvulproces, dat echter niet ten koste gaat van de snelheid. Tijd is immers ook geld.

Nauwkeurig en voorzichtig
“Stel, je gaat een big bag met 1000 kilo product afvullen. De maximale vulsnelheid is 25 tot 30 big bags per uur en voor de eerste 900 kilo product stel je de vulbandsnelheid op maximale snelheid in. Wanneer er 900 kilogram aan de lussen van de big bag hangt, kun je de toevoersnelheid verlagen. Het product komt dan pulsgewijs, in kleine hoeveelheden tegelijk, van de vulband af. Zo kun je de laatste 100 kilo op gewicht afvullen. Het overgewicht dat je nog toevoegt, is afhankelijk van de toevoersnelheid van de vulband. Voor 15 kilo extra zet je de vulbandsnelheid lager dan bij 30 kilo extra. Wij hebben zelfs klanten die met een afwijking onder de 5 kilo werken bij een big bag van 1250 kilo! Het mooie is dat je de toevoersnelheid van tevoren kunt instellen op de computer zodat deze het afvulproces automatisch aanstuurt. Je hoeft er geen mannetje bij te zetten”, vertelt Mark Dieleman van Prinsen Handling Solutions.Door deze wijze van afvullen, is het op de gok afvullen ook voorbij. “Wanneer je een container moet afleveren, die bijvoorbeeld maximaal 20.000 ton mag bevatten, dan is er de mogelijkheid dat de machine het volume van 19 big bags bij elkaar optelt. Die laatste zak wordt dan zodanig afgevuld dat het totaal de 20.000 ton niet overschrijdt. Er is ook de mogelijkheid om de big bag of kist nog handmatig via het touchscreen of afstandsbediening na te vullen. Hierdoor kunnen verschillende lengtes zakken door elkaar worden gebruikt.”

Het wegen is nauwkeurig omdat de big bag tijdens het afvullen met het hele gewicht in de pneumatische haken van de machine hangt, die op loodcellen is bevestigd. Daarvoor staat de big bag op een beweegbaar platform, waardoor de valhoogte van het product minimaal is. Mark: “De big bag wordt door het platform naar het hoogst mogelijke punt gebracht. De productsensor stuurt vervolgens het platform door middel van een automatische niveauregeling. Hierdoor is de valhoogte van het product minimaal. Bij de eindvulling hangt de zak in pneumatische haken en worden de zakken mooi recht en stabiel afgevuld. Hierdoor passen de big bags goed naast elkaar in de vrachtwagen en vallen ze niet om.”

Bij het vullen van kisten gaat het niet om het gewicht, maar om het bereikte niveau in de kist met en gelijkmatige verdeling van het product over de oppervlakte van de kist. Het product komt dan via de beweegbare vulband, die geleidelijk van links naar rechts beweegt, in de kist terecht. “Hiermee voorkom je een zogenaamde stortkegel, waarbij de kleinere en lichtere producten naar de randen rollen. Het product wordt mooi laagsgewijs afgevuld omdat de kist via het beweegbare plateau steeds een klein stukje naar beneden zakt totdat het gewenste niveau is bereikt. Het afvullen gebeurt zeer nauwkeurig tot aan de randen van de kisten doordat de koker over de kistwand heen afvult. Door het veiligheidssysteem rond de vulkoker is het tevens mogelijk halfvolle kisten opnieuw bij te vullen. De vulkoker is voorzien van productvriendelijk en anti-kleef materiaal waardoor hij goed in te zetten is bij het inschuren van product. De koker is makkelijk te reinigen door het simpel kunnen openen van de achterkant.”

Transparant en flexibel
De combinatie van big bag vullen en kisten maakt de machine flexibel inzetbaar. Kisten worden eerder gebruikt voor product dat de bewaring in gaat. Big bags worden steeds vaker gebruikt voor transport naar afnemers. “Big bags bieden meer flexibiliteit omdat klanten geen hele container af hoeven te nemen. Big bags zijn ook hygiënisch en blijven een bepaalde waarde houden omdat je ze kunt hergebruiken in bijvoorbeeld de non-food sector. Ze zijn dus ook duurzaam wat nu een belangrijk thema is.”

Een ander belangrijk thema tegenwoordig is transparantie. Via de software kan deze stap in de keten zo de blockchain in. “De machine is uit te breiden met een softwarepakket voor registratie van gewichten met de mogelijkheid deze online te benaderen. De operator heeft de mogelijkheid diverse gegevens in te voeren, zoals klant en het ras, voordat het afvullen start zodat elke kist of big bag een uniek label meekrijgt met daarop het nettogewicht en de teler, land van herkomst de datum en eventueel het ras. Het label wordt geprint op het moment dat de big bag helemaal is afgevuld. Wanneer er dus problemen zijn met een bepaalde partij, is het mogelijk om terug te zoeken waar die partij vandaan komt en of ook bij andere afnemers problemen zijn geconstateerd.”

m.dieleman@prinsenbv.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven