Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeven bewaartips voor de bewaring van aardappelen en uien

De nachttemperaturen lopen geleidelijk op. Dat vraagt extra aandacht voor de bewaring van aardappelen en uien. De mogelijkheid om met buitenlucht te kunnen ventileren, wordt immers steeds kleiner. Daarom heeft Tolsma-Grisnich 7 handige bewaartips opgesteld.

Tip 1: verklein het verschil tussen de buitentemperatuur ten opzichte van producttemperatuur (bijv. 1°C) in uw bewaarcomputer zodat het bewaarsysteem eerder buitenlucht gaat gebruiken.
Tip 2: voorkom dat er door de circulatieventilatoren onnodige warmte vanaf het plafond richting het product verplaatst wordt. Zet ze daarom uit.
Tip 3: voorkom condensvorming door geregeld intern te draaien (en dan bij voorkeur alleen s’ nachts). Sper bijvoorbeeld van 9:00 tot 21:00 uur.
Tip 4: Te veel CO₂ kan de bakkwaliteit van de aardappelen verslechteren. Houd de CO₂ in de bewaring dus goed in de gaten. Als u een CO₂ meter heeft, stel deze dan zo in dat bij een CO₂ gehalte van 3.500-4.500 ppm (afhankelijk van het ras) de verversingsactie gestart wordt tot deze gedaald is tot 1.000-1.500 ppm. Heeft u geen CO₂ meter, dat adviseren wij om het verversen op tijdsduur in te stellen, tussen 05:00 uur en 07:00. Dan is de temperatuur het laagst.
Tip 5: zet de instelling van de bewaarcomputer bij uien eventueel weer op fase “drogen” zodat de bewaring meer buitenlucht kan pakken om de uien droog te houden. Streef naar een RV waarde tussen de 75 en 80%. Een nog lagere RV waarde kan zorgen voor het kaal vallen van de uien.
Tip 6: Controleer de instelling ‘maximum buitentemperatuur verversen’; deze moet niet te laag staan, want anders komt de bewaring amper aan verversen toe.
Tip 7: Gebruik natuurlijke trek als het buiten iets kouder is, waardoor er geen opwarming van het product ontstaat door de ventilatormotoren.

Voor meer informatie:
Tolsma-Grisnich
Fabrieksweg 7
8304 AT Emmeloord
+31 (0)527 63 64 65
info@tolsma.com 
www.tolsmagrisnich.com  

Publicatiedatum: