Johan Kant, Kalisa Trading

“We mogen voor uien, aardappelen en wortelen dit jaar een topoogst verwachten”

Tholen – “Als gevolg van de hoge prijzen hebben we dit jaar erg weinig uien naar ons Afrikaans cliënteel gestuurd. De aankoopprijs was erg hoog en dan zijn de winstmarges veel te klein, daarom hebben we dit jaar de vinger eraf gehouden”, vertelt Johan Kant van Kalisa Trading. De handelaar verwacht dat de uien tot aan het einde van de maand/begin juli nog duur blijven. “Tevens ziet het er naar uit dat we een flinke oogst van aardappelen en uien mogen verwachten. De situatie ziet er  - wat betreft de opbrengsten -   een stuk rooskleuriger uit dan vorig jaar. Er is flink wat regen voorspeld deze week en ook reeds gevallen. Er is voldoende gevallen voor de komende weken en het blijft ook wisselvallig weer op lange termijn.”

Johan Kant in Egypte

Dit jaar heeft de handelaar zich voor het grootste deel beziggehouden met aardappelimport. “Normaal exporteren we veel aardappelen, maar als deze ook zeer duur zijn, kun je ze moeilijk exporteren. We zagen dat onze eigen markt behoefte had aan aardappelen, dus hebben we flinke volumes uit Egypte gehaald. Dit jaar hebben we dat ongeveer drie keer zoveel gedaan, dan dat we in een normaal jaar doen. Dit laat wel zien dat de markt behoefte heeft aan importproduct. We zijn eind mei gestopt met importeren, maar we zouden zelfs nu nog kunnen verkopen. We merken dat er nog altijd vraag is, omdat de prijzen nog altijd erg hoog zijn”, aldus Johan.

Johan Kant zit al 55 jaar in de aardappelhandel en heeft een vergelijkbare droge zomer zoals die in 2018 nog maar één keer meegemaakt.

“De zomer van 1976 is goed te vergelijken met die van vorig jaar, maar dit zijn echt uitzonderlijke jaren. Echter zijn vorig jaar de prijzen niet boven de €300,00/ton uitgekomen, omdat we nog overschot hadden van het jaar daarvoor en de markt - prijsontwikkeling goed onder controle werd gehouden... Voor het komende seizoen ziet het er naar uit dat we geen tekorten gaan krijgen. Dit jaar is het grootste aardappelareaal ooit in Europa gepoot. Nog nooit is het areaal zo groot geweest. De temperaturen zijn ideaal en er valt voldoende neerslag. Ik denk dat we voor zowel uien, aardappelen en wortelen een topoogst kunnen verwachten. Natuurlijk aardappelen zijn rond, zij kunnen alle kanten uitrollen."

Voor meer informatie:
Johan Kant
Kalisa Trading
Entrepotstraat 35
9100 Sint-Niklaas
+32(0)37 65 07 65
Johan.kant@kalisatrading.be 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.