Toepassing van Flipper in de teelt van prei en uien

Trips in de teelt van prei en uien zit voornamelijk verscholen in de schacht. Door de verscholen levenswijze is trips zeer moeilijk te raken.

Om deze plaag te kunnen bestrijden met middelen die niet-systemisch zijn en uitsluitend afhankelijk zijn van contactwerking, is de spuittechniek en het raken essentieel. Flipper is zo’n product. Flipper is goed effectief tegen trips mits er sprake is van contact met het insect.

Om een beter beeld te krijgen, is er onderzoek gestart waarin in de teelt van uien is gekeken naar doptype en watervolume. Aan de spuitvloeistof met Flipper is een fluorescerende poeder toegevoegd waardoor de bedekking met een uv-lamp goed zichtbaar gemaakt kan worden.

Gespoten met een fijne druppel en 300 liter water per ha is het zichtbaar dat het niet mogelijk is om vloeistof in de bladoksels van de ui te krijgen. Flipper vloeit zeer sterk uit en er zullen nauwelijks druppels onderin de schacht “rollen”.


Hardheid water
In sommige regio’s van Nederland kan de hardheid van het oppervlaktewater hoog zijn. Denk hierbij met name aan de polders. Is de hardheid van het water hoger dan 16,8°dH, voeg dan een waterconditioner toe om te voorkomen dat er een neerslag ontstaat die resulteert in verstoppingen van filters en spuitdoppen.

Samenvattend
Een succesvolle bestrijding van trips in de teelt van uien en prei met Flipper kan het beste worden uitgevoerd met een grove druppel en 700 liter spuitvloeistof per hectare. Daarmee komt Flipper daar terecht waar de trips zit. Minder water kan tot teleurstellingen leiden omdat het dan niet goed mogelijk is om te trips te bereiken. In de proeven is een verbeterd resultaat waargenomen met 5 l Flipper in 700 l water ten opzichte van 5 l Flipper in 500 l water

Voorwaarden voor een succesvolle toepassing van Flipper tegen trips in uien en prei

-  Meer water per hectare geeft een verbeterde contactwerking
-  Spuit met een grove druppel en pas minimaal 700 liter water per hectare toe
-  Dosering Flipper: 5 l/ha
-  Toepassen onder snel drogende omstandigheden
-  Eisen aan de waterkwaliteit: hardheid van het water maximaal 16,8°dH
-  Ook oppervlaktewater in Flevoland en NOP kan te hard zijn
-  Voeg bij te hard water een waterconditioner toe (bijv. X-Change, Easy-mix)
-  Watertemperatuur > 10 °C
-  Zorg dat de insecten optimaal worden geraakt: Flipper is niet systemisch. Contact is dus cruciaal voor een effectieve bestrijding.

Bron: BayerCropScience


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.