Moeilijke periode voor Chinese uiensector

Sinds kort is de Nederlandse uienoogst beschikbaar op de wereldmarkt. Het aanbod aan Nederlandse uien heeft duidelijk invloed op de markt voor uien uit China. De Nederlandse uiensector geldt als een van de grootste uiensectoren van de wereld. De situatie op de huidige uienmarkt verschilt drastisch met die van een aantal maanden geleden. Waar toen de prijzen van Chinese uien hoger waren, is nu aan deze trend een einde gekomen. Tegelijkertijd is het aanbod aan Europese uien in rap tempo toegenomen en is de vraag afgezwakt. Deze ontwikkelingen zetten meer druk op uienprijzen in het algemeen. Ook op de Chinese markt zijn deze veranderingen in de afgelopen weken te zien geweest.

"De export van gele uien van 5 tot 8 cm is duidelijk afgenomen," zegt Xue Cuncai van het exportbedrijf Jinxiang County Cuncai Agricultural Trade Co., Ltd. "De prijs voor rode uien van 5 tot 7 cm is nog vrij hoog, maar er is op de markt geen vraag naar. De hoogste prijs voor gele uien die via de haven van Pingxiang vanuit China naar Vietnam worden geëxporteerd komt neer op rond de 3.100 yuan (€395,75) per ton. De prijzen van vandaag de dag zijn duidelijk aan het afnemen."

"We verwachten dat de verhouding tussen vraag en aanbod in augustus zal veranderen als de tweede Chinese uienoogst op de markt belandt. Deze verandering zal met name goed te zien zijn in de grootste uienteeltgebieden in Gansu, Liaoning, Jilin en Heilongjiang. De huidige prijs voor uien in bewaring zit rond de 1.500 yuan (€191,50) per ton. Deze prijs geeft een gezond winstmarge en veel handelaren met uien in bewaring willen dan ook hun aanbod vergroten. We denken dat het gemiddelde volume aan uien in augustus niet zo groot zal zijn als in dezelfde periode van vorig jaar. De prijs voor uien is dit jaar echter wel extreem hoog. Waar vorig jaar sprake was van prijzen van rond de 550 yuan (€70) per ton hebben we nu te maken met prijzen van rond de 1.800 yuan (€230)."

De omstandigheden op de markt zijn volgens Xue Cuncai echter niet geweldig. "Nederlandse uien worden tegen lage prijzen afgezet. Daarnaast is er sprake van een situatie met Zuid-Korea. Normaal importeert dat land grote volumes aan uien uit China. Dit jaar heeft Zuid-Korea echter zo'n grote uienoogst gehad, dat het land is begonnen met de export van goedkope uien naar Maleisië en Thailand. Deze ontwikkelingen hebben tijdens de tweede oogst van dit seizoen een enorme druk op de prijs voor Chinese uien gelegd. Het enige element van de Chinese uiensector dat nog iets van hoop voor exporteurs biedt is de kwaliteit van onze uien. De hoge kwaliteit van Chinese uien is het belangrijkste aspect voor de uienexport naar de hogere marktsegmenten van Europa en Noord-Amerika."

Contact: Xue Cuncai
Bedrijf: Jinxiang County Cuncai Agricultural Trade Co., Ltd.
Telefoon: +86 137 9378 9448 
Website: www.jxxccnm.com 
Contact bij sales-afdeling: Wang Nan
Telefoon bij sales-afdeling: +86 157 6377 8693 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven