Productie loopt binnen 1 jaar met 130.000 ton terug

Seizoensstart voor Duitse zomeruien

De Duitse uienbranche maakt zich op voor de zomeroogst. De actuele oogst kan vanuit de bewaring tot komend voorjaar geleverd worden, verwacht men. De langdurige droogte heeft echter ook in Duitsland zijn sporen nagelaten: De opbrengsten liepen in 2018 rond de 10 ton per hectare terug. 

Rond de 95 procent van de Duitse uienproductie omvat zogenoemde zomeruien, die voornamelijk in augustus en september gerooid worden. Rond 75 procent van de totale productie komt uiteindelijk in de bewaring terecht, meldt het departement voor landbouw en voedselproductie (BLE).

Teruglopend areaal
De landelijke statistieken voor 2018 duiden voor het eerst sinds jaren op een teruglopend areaal voor consumptie-uien. Het landelijke areaal beslaat momenteel 11.368 hectare tegenover 11.781 in het jaar ervoor. Ook het volume uit eigen teelt liep sterk terug: 541.354 om 409.504 ton. Hier wordt - naast de areaalkrimp - eveneens de droogte als voorname factor genoemd. Dit zou tot een verminderde opbrengst per hectare (46 om 36 ton) geleid hebben. 89 prozent van het Duitse areaal bevindt zich in de deelstaten Nedersaksen en Beieren. Andere voorname teeltgebieden zijn Rijnland-Palts, Hessen, Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt. 

Onverminderd hoge consumptie
Bij de Duitse consument zijn uien nog altijd onverminderd populair. Volgens het landelijk informatiecentrum voor de landbouw (BZL) staan uien op plek 3 op de ranglijst van populairste groenten in Duitsland met een landelijke consumptie per persoon van 8,8 kg (incl. verwerkte uien). 

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.