Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tasmaanse uienexport stijgt

De ui is de grootste Tasmaanse exportgroente - en heeft een verbazingwekkend resultaat, want de export naar Europa is de eerste vijf maanden van 2019 verdubbeld. De Australische export steeg deze periode met 117%, waarvan Tasmaanse uien het leeuwendeel van 85% voor hun rekening namen. 

Europa is de grootste markt voor Tasmaanse uien en dat is een belangrijke omslag voor de sector die de afgelopen jaren zware tijden doorstond met een snel dalende export. 

Dit goede nieuws deelden de Tasmaanse premier Will Hogdman en Ian Locke van de Tasmanian Fruit & Vegetable Export Facilitation Group onlangs tijdens een persconferentie mee. 

Ian Locke: "Niet alleen de hoeveelheid is verdubbeld, maar ook de waarde van onze uienexport steeg van € 6,3 mln naar € 17,7 mln. Dit is goed nieuws voor onze telers en onze economie en heeft een directe impact op de Tasmaanse betalingsbalans."

"We zijn nog niet helemaal uit de penarie, maar we zitten op de goede weg!" Het PASE project - dat de Tasmanian Fruit &  Vegetable Export Facilitation Group vorig jaar oplegde - leidde tot deze ommezwaai door de mogelijkheden naar niche export te onderzoeken. Het project kreeg een mooie kans doordat Europa te kampen kreeg met een hittegolf die de binnenlandse oogsten decimeerde.

PASE Federal funding werd in 2018 opgericht toen de alarmbellen afgingen nadat de Tasmaanse uienexport tot 14.000 ton daalde van 44.000 ton in 2013.

Nu de uienexport booming is gaan telers op zoek naar nieuwe nichemarkten. 

Uienteler Tim Groom: "Ik ben net terug uit Indonesië, een spannende opkomende markt. Daar focussen we ons momenteel op."

Voor meer informatie:
Anna McMahon
Tasmanian Fruit & Vegetable Export Facilitation Group
Tel: +61 (0)473 758 386 
Email: anna.mcmahon@live.com

 

Publicatiedatum: