Uitbreiding Chinees areaal leidt tot moeizame afzet

De prijzen van uien die in China geteeld worden in gebieden met veel en gematigd zonlicht zullen dit jaar verbeteren, terwijl die van uien uit gebieden met weinig zonuren het waarschijnlijk niet beter zullen doen dan in 2018. 

Hieronder de redenen:

Ten eerste staat de Chinese economie er in 2019 niet rooskleurig voor. Alle prijzen van producten zijn gedaald, wat een neerwaartse weerslag heeft op de prijzen van agrarische producten. De economische achteruitgang heeft ook geleid tot een consumptie afname. 

Ten tweede zouden seizoensgroenten wel eens een serieus langzame afzet in de herfst van 2019 kunnen zien. Door regen in augustus 2018 overstroomden kassen in Shandong en waren de groentenprijzen daarna erg goed. In Binnen-Mongolië, Noord-Shaanxi en het noordoosten leverde 2018 de hoogste opbrengsten van de afgelopen jaren op voor groententelers. Het is dan ook geen verrassing dat het areaal enorm is uitgebreid in 2019, wat resulteerde in een trage afzet van de meeste groenten. 

Ten derde is in 2019 de uienvoorraad enorm geslonken. De hoeveelheid producten in koelopslag in gebieden met een middelmatige hoeveelheid zonuren wordt voor 2019 significant lager verwacht, omdat bewaaruien in deze gebieden zwaar geleden hebben en het areaal in gebieden met veel zonlicht wordt verwacht toe te nemen. Verwacht wordt dat hierdoor de prijzen voor producten uit Gansu die recentelijk op de markt kwamen onderdrukt worden. Met de stijging van het marktvolume en het gebrek aan enthousiasme van de opslagbedrijven denkt men dat de prijzen zullen blijven dalen en ziet met het risico van een trage afzet in oktober. 

Tenslotte ziet het er niet naar uit dat de opbrengst zoveel zal verminderen als in 2018, wat geen gewoon jaar was, vooral niet in de herfst, toen groenten getroffen werden door overvloedige regen, ziekten en insecten, wat tot een veel lagere opbrengst van alle groenten leidde. De uienteelt was 20% lager. Dit betekent dat als 2019 een normaal jaar is en het areaal hetzelfde blijft, de teelt 20% hoger zal liggen dan in 2018.

Bron: Today's Headlines


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.