Noordwest-Nigeria

Telers in Kebbi beweren dat 'vreemde' ziekten de uien vernietigen

De Nationale Vereniging van uientelers in de staat Kebbi heeft gezegd dat ze meer dan € 2,5 mln aan uien verloren heeft door twee vreemde ziekten die teeltbedrijven en opslagfaciliteiten in de staat hebben getroffen.

De voorzitter van de vereniging, Bello Uba, vertelde woensdag aan het Nigeriaanse persbureau dat maar liefst 20.000 telers getroffen zijn. "We hebben meer dan € 2,5 mln verloren door twee vreemde en onbekende ziekten die zijn opgedoken in de zaden die we gebruikten en in de schillen van de al gerijpte uien die we in onze lokale opslagfaciliteiten hebben gelegd. We hebben nog nooit dergelijke ziekten meegemaakt waardoor maar liefst 20.000 telers getroffen zijn."

Volgens Uba zijn de telers van mening dat tegen de twee ziekten, die Zazzalau en Raba worden genoemd, voorlopig niets te doen valt. De voorzitter zei dat de vereniging de uitbraak nog niet aan relevante overheidsinstanties had gemeld, maar dit onmiddellijk zou gaan doen.

De staatssecretaris van landbouw, Muhammad Lawal, maakte bekend dat het ministerie zich niet bewust was van de uitbraak. "We hebben geen informatie over het uitbreken van een vreemde ziekte onder uien en we hebben geen informatie over de ziekte in ons dossier. Ik dring er bij de telers op aan om een uitbraak van een vreemde ziekte schriftelijk aan hun lokale regeringsinstanties te melden voor verdere overdracht aan ons en wij garanderen dat wij de nodige maatregelen zullen nemen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven