Australië steunt de uiensector nu het aanbod afneemt

Terwijl de exportvraag begin 2019 en de schade door het weer van de afgelopen maanden een uientekort hebben veroorzaakt, zegt de belangrijkste instantie van de sector dat het mooi is dat de retailers geen grote hoeveelheden hebben geïmporteerd.

Alan Thierry van Onions Australia vertelt dat, ondanks dat er de afgelopen drie tot vier weken nieuw aanbod uit Queensland in de aanbodketen is gekomen, de hoeveelheden in de zuidelijke staten nog klein zijn.

Thierry: "De uienmarkt heeft nog steeds een buitengewoon hoge waarde, vooral in het gele uiensegment. Dus het is een beetje een afzetmarkt en de prijzen liggen nog steeds hoog. Het is niet ongebruikelijk dat in deze tijd van het jaar alleen het teeltgebied van Zuid Queensland in seizoen is. Oude aanvoer uit Tasmanië loopt normaal gesproken tot en met kerst, maar doordat de voorraden uitgeput zijn door de grote exportvraag, is Tasmanië er niet in geslaagd om de hoeveelheden die ze gewoonlijk heeft rond deze tijd in het seizoen te handhaven. We hebben nu bijna geen Tasmaanse voorraad meer. Het seizoen in Zuid-Australië is afgelopen en Tasmanië houdt kleine hoeveelheden vast voor eigen gebruik in november en december, wanneer ze beginnen met de oogst voor januari."

Toch gelooft Thierry niet dat de verhoogde exportvraag van grote invloed was op de aanbodbalans, omdat een andere factor die bijdroeg aan het tekort het extreem hete weer van afgelopen zomer was. 

"Het hete weer kwam precies op het hoogtepunt van de oogst en verbrandde uien in de vollegrond. De uien die door de telers als verloren werden beschouwd voor de opslag werden snel afgezet, omdat ze ze niet wilden vasthouden vanwege het potentiële verlies. Veel van deze producten hadden nu nog in het systeem moeten zitten, maar ze waren onbetrouwbaar en kwamen te vroeg op de markt. Dat hield de prijzen eigenlijk een tijdje laag en we verwachtten dat de prijzen rond juni of juli zouden stijgen, maar de prijzen veranderden in feite pas in september."

Wat rode uien betreft is het een heel ander verhaal. Die hebben de afgelopen 20 jaar de teelt jaar in jaar uit doen toenemen. Het is een mainstream-ras dat volgens Thierry sinds 1985 in populariteit is gestegen en de plaats heeft ingenomen van het witte ras, dat nu goed is voor 20-30% van de totale Australische uienteelt.

"Er zijn veel rode uien in de opslag, omdat ze niet dezelfde exportbelangen hebben. Er zitten dus genoeg rode uien voor het hele jaar in het systeem. Terwijl de Zuid-Australische jongens nu opraken, heeft Tasmanië er nog een paar over en Queensland is online gekomen. Voor rode uien zal dus niet zo'n gat ontstaan als met gele gebeurd is."

Onion Australia vindt het veelbelovend dat Australische consumenten en retailers niet naar import-alternatieven hebben gezocht en voegt eraan toe dat zij die geïmporteerd hebben het risico lopen om geen markt voor deze producten te vinden.

"In de loop der jaren zijn er enkele speculanten geweest die voorraad uit Californië hebben geïmporteerd, omdat ze dachten dat ze het vermeende gat in september/oktober konden opvullen. Maar het gebeurt niet meer zo vaak en gelukkig hebben we de laatste 10 jaar niet veel geïmporteerde uien in Australië gezien. Coles en Woolworths hebben geen importuien in het assortiment, vooral door de druk van de lokale bevolking. Dit jaar zouden er nog maar 20 containers met uien binnenkomen, terwijl dat 20 jaar geleden 120 containers zouden zijn geweest. We zijn beter geworden in het vullen van de markt met onze eigen middelen. We hoeven alleen maar het Australische publiek aan te moedigen om de uienmarkt verder te laten groeien en we kunnen een zeer goed gewas telen - en een product van de hoogste kwaliteit de wereld in brengen."

Voor meer informatie
Alan Thierry
Onions Australië
+61 8 8725 8862
www.onionsaustralia.org.au


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.