Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs (Syngenta) over nieuw uienras Promotion:

"Robuust uienras speelt in op vraag van telers en verwerkers"

Tholen - Als enige Nederlandse uienveredelaar introduceerde Syngenta Seeds dit jaar een nieuw ras: de Promotion. "Het ras sluit aan bij de behoefte van telers naar een sterker ras. Zeker gezien de droogte van de afgelopen seizoenen is de vraag naar een sterk, bestendig en robuust ras groter dan ooit en met dit ras spelen we mooi op die wens in", vertelt vertegenwoordiger Kees Jacobs.

"Het ras is een doorontwikkeling op ons ras Motion. Het ras heeft een sterker wortelgestel en produceert daarmee ook een hogere opbrengst. Zo kun je het ras ook inzetten op de moeilijkere grondsoorten, waar je onze rassen anders niet zo snel zou telen", vertelt Kees. "Bovendien is het ras erg snel in zijn ontwikkeling bij de start, waardoor er minder chemie noodzakelijk is. Dat valt wel te ondervangen met insecticide- of zaadcoating, maar het is een voordeel als een ras dat vanzelf in zich heeft."

Het nieuwe ras, is een extra lange dag ui, van het Rijnsburger type, geschikt voor de teelt in Noordwest-Europa. "Afgelopen jaar hebben we het ras op 26 locaties getest en op 16 van deze locaties gaf het ras de allerhoogste opbrengst ten opzichte van onze bestaande rassen en die van de concurrentie. Telers zijn dan ook erg tevreden en een groot deel heeft het zaad al besteld", vertelt Kees..

"Het ras is specifiek veredeld op de kwaliteit in de bewaring, wat met Motion ook het geval was. Dezelfde huidvastheid en spruitrust als Motion kenmerkt ook de Promotion, alleen waar we met de Motion in de opbrengst nog weleens achterbleven, scoort de Promotion juist op de opbrengst. Daarentegen levert het ras op de hardheid een beetje in. Dat is de reden dat we adviseren het ras niet langer dan tot april te bewaren, waar met Motion bewaring tot mei of zelfs juni geen probleem is", vergelijkt Kees.

Ook de uienverwerkers tonen zich enthousiast over het ras. "We hebben met veel exporteurs en sorteerders contact. Zij hameren vooral op de huidvastheid. Wanneer een container in Indonesiƫ of op de Filipijnen arriveert, moet de ui sterk in zijn vel zitten. Nou, dat zit met dit ras wel goed", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta
Mob: +31 6 5731 2075
[email protected]
www.syngenta.com