Robert Voskamp, Vitaal Europe:

"Vergeleken met vorig seizoen is de situatie nu precies andersom"

Tholen – Terwijl het vorig jaar nog de kunst was om voldoende zoete aardappelen te krijgen, is het dit jaar de kunst om er voldoende te verkopen. “We zitten momenteel in een lastige periode”, vertelt Robert Voskamp van het in Poeldijk gevestigde Vitaal Europe. “Er is naast Amerikaans nog steeds Egyptisch en Spaans product op de markt, wat zorgt voor te veel aanbod bij weinig vraag.”


De merken 'Sweet Eagle' en 'Sweet Falcon' 

Vitaal Europe importeert voornamelijk Amerikaanse en Egyptische zoete aardappelen, die ze dit seizoen weer het hele jaar door kunnen leveren. De eigen merken ‘Sweet Eagle’ en ‘Sweet Falcon’ zijn volgens Robert erg in trek. “We zien veel vraag naar deze merken. Klanten kiezen er specifiek voor vanwege de gegarandeerde goede kwaliteit. Bovendien geven de eigen merken ons de kans om ons te onderscheiden van andere telers en importeurs. Door de hoge prijzen van afgelopen seizoen kijken steeds meer telers overal ter wereld naar de mogelijkheden om zoete aardappelen te telen. Landen als Brazilië, Nigeria, Portugal, Guatemala en ook Nederland: overal ter wereld zijn telers begonnen met de zoete aardappelteelt of hebben ze de teelt uitgebreid. Elke teler zoekt een product dat geld oplevert.”

200 containers
Het gevolg daarvan is dat er dit seizoen meer dan voldoende product op de markt is. “In Amerika hebben we een goede oogst gehad dankzij de goede weersomstandigheden, dus ook daarvan zijn voldoende zoete aardappelen beschikbaar. In november hebben we onze eerste Amerikaanse containers gelost. Afgelopen seizoen zaten we op 150 containers, dit seizoen zullen dat er wel 200 zijn.”

Verwachting
“Ik verwacht dat het een lastig seizoen zal zijn met continu voldoende aanbod. Dat maakt het lastig om iets te verdienen. Vanaf januari neemt de vraag meestal wel wat toe, dus ik hoop dat het dan beter wordt. Nu moeten we gewoon afwachten tot het laatste Europees en Egyptisch product van de markt is en dan hopen dat het wat aantrekt. Vergeleken met vorig seizoen is de situatie echt precies andersom.” De importeur kijkt er inmiddels niet meer van op. “Geen jaar is hetzelfde.”

Voor meer informatie:
Robert Voskamp
Vitaal Europe
T: 0174-639060
E: robert@vitaaleurope.com   
W: www.vitaaleurope.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.