Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het merendeel van het geld gaat naar tussenhandelaren"

Indiase telers worden niet rijk van gestegen uienprijs

Ook al zijn de uienprijzen op sommige plaatsen gestegen tot € 2,60/ kg, toch verdienen Indiase telers nog steeds geen geld aan de enorme prijsstijging. Het grootste deel van de consumentenprijs komt bij tussenhandelaren en niet bij telers terecht. Dit betekent dat de agrarische gemeenschap nog steeds aan de verliezende kant staat.

Sreejith Balasubramanian, econoom bij IDFC AMC, vertelde aan Financial Express Online: "Het wordt algemeen aanvaard dat telers meer verlies lijden als de prijzen dalen en minder winst ontvangen als de prijzen stijgen. De exacte marges zijn afhankelijk van het gewas en de overeenkomstige dynamiek van de desbetreffende keten."  

Hoewel het grootste deel van het geld naar tussenhandelaren gaat, verergert het gebrek aan opslagruimte de situatie door het feit dat telers gedwongen zijn om hun producten aan tussenhandelaren te af te zetten om te voorkomen dat de oogst rot.

Evenwichtig ingrijpen van de overheid is noodzakelijk
De overheid grijpt in wanneer de prijzen stijgen en niet als ze dalen. Balasubramanian noemde dit "asymmetrische overheidsinterventie" en zei dat dit het probleem van de telers mogelijkerwijze verergert. "De permanente oplossing ligt niet in ad-hoc maatregelen zoals exportverboden en hogere import- en voorraadlimieten. In feite zijn langetermijnoplossingen de oplossingen waar vaak over gesproken wordt, zoals betere en wijdverspreide opslagoplossingen, opslag van uienextracten versus ruwe uien enz."

De uienprijzen zijn al enige tijd hoog en volgens berichten in de media zijn de prijzen in sommige gebieden hoger dan € 2,60/ kg. Verschillende factoren hebben hiertoe bijgedragen, waaronder hamsteren door tussenpersonen, late moessonregens die resulteerden in minder zaaien van gewassen en vervolgens het rotten van gewassen als gevolg van overstromingen in Maharashtra en Karnataka. De regering heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen om de prijzen onder controle te houden. Dit omvat de import van uien uit Egypte en Turkije, het verbod op export en voorraadbeperkingen zijn nu ook van kracht om hamsteren te voorkomen.

Ondertussen zullen de uienprijzen tot februari 2020 hoog blijven aangezien de oogst uit Gujarat pas na midden januari beschikbaar zal zijn. 

Publicatiedatum: