Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VTA: vrije voorraad uien ongeveer op langjarig gemiddelde

VTA heeft begin december voor het seizoen 2019-2020 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand is dat een goedlopende export ervoor zorgt dat in de bovengemiddelde productie toch al een behoorlijk gat is geslagen, waardoor de vrije voorraad nu ongeveer op het niveau van het langjarig gemiddelde ligt. Dit sluit ook aan bij praktijkbeeld van een relatief goedlopende export en de kooprondes die zowel voor gele als rode uien in de afgelopen weken zijn waargenomen.

Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 54,1 ton/ha netto. Dit is ongeveer 5 ton lager dan in eerste instantie bij de proefrooiingen was vastgesteld. Dit is ongeveer het niveau van het langjarig gemiddelde, waarbij wel een correctie is toegepast voor het extreem droge seizoen vorig jaar. Het minimum is 30 ton/ha, terwijl het maximum 80 ton/ha bedraagt bij de zaaiuien. Bij de gele uien lag de opbrengst op 54,4 ton per ha en bij de rode uien was dit 50,7 ton per ha. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 57,6 ton per ha.

Areaaluitbreiding
In de CBS-cijfers kwam men landelijk tot een areaaluitbreiding van 5,9%, waarbij het areaal zaaiuien maar liefst 8,8% is uitgebreid tot ongeveer 27.600 hectare. Bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ziet VTA juist een 2,5% daling van het areaal. Op zich niet vreemd als ze constateren, dat de uitbreiding met name plaatsvindt in de niettraditionele teeltgebieden, terwijl haar leden juist wel in de tradiotionele teeltgebieden zitten. In Zeeland ziet ze ook bij het CBS een daling van 11,4% van het uienareaal.

Voorraad
Het volume wat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ligt ongeveer op eenzelfde niveau als het langjarig gemiddelde. Er is circa 29% afgeleverd. Dit ligt in lijn met het beeld van een goedlopende afzet. Door de goedlopende export zou mogelijk verwacht kunnen worden dat het aantal afgeleverde tonnen iets hoger lag. In de export zit echter wel een behoorlijk aandeel geleverd vanuit de niet traditionele teeltgebieden, waar een relatief groot deel afland is afgeleverd, terwijl ook een behoorlijk volume plantuien is geƫxporteerd.

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 5,3% meer voorraad dan het langjarig gemiddelde. Hiervan is 31% verkocht. Dit komt met name doordat van de rode uien al een groter deel is verkocht. Bij de rode uien ligt dit percentage op 44%, bij de gele uien is 26%. Normaliter is er rond deze tijd ongeveer 25% van de voorraad verkocht. De totale vrije voorraad komt daarmee ongeveer op het langjarig gemiddelde van de voorraadinventarisaties in deze periode. Dit ligt voor de rode uien wat lager dan voor de gele.

Voor meer informatie:
VTA
W: http://www.vtanederland.nl/    

Publicatiedatum: