Oekraïense Desento opent de deur voor westerse investeerders

"Door het weer hebben we 60% minder uien geoogst in 2019"

De uienmarkt in Europa heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. De recordhitte en -droogte in de zomer van 2018 resulteerden begin vorig jaar in een enorm tekort. Terwijl de situatie zich in grote delen van het continent dit jaar stabiliseerde, stelde de natuur de uien- en groententeelt in Oekraïne vorig jaar opnieuw zwaar op de proef.

Desento, gevestigd in Biljajiwka in het zuiden van Oekraïne, is gespecialiseerd in uien, maar verbouwt ook vele andere groenten en granen. Philipp Korsounski, de Duitstalige verkoopdirecteur: "Het bedrijf heeft in totaal 260 ha tuinbouwgrond, waarvan ongeveer 150 ha wordt geïrrigeerd. Ons belangrijkste product is uien, met 70 ha, maar we hebben ook wortelen gezaaid op 20 hectare, bieten op 15 ha, kool op 10 ha, bloemkool op 15 ha en maïs op 35 ha. Voor bessen hebben we 6 ha gereserveerd. Helaas hebben grote hoeveelheden regen en zware hagelbuien grote delen van onze oogst vernietigd".

De meeste schade was te zien in de uien, zegt Philipp. "In de zomer van 2019 heeft de natuur ons op de proef gesteld. Regen en hagel hebben 30% van de uienteelt vernietigd en de opbrengst met 60% verminderd. Van de verwachte 4000 ton geoogste uien hebben we slechts 1300 ton uien van voldoende kwaliteit over gehouden voor verdere afzet in de supermarkten". Waar producten normaal gesproken ten minste tot april kunnen worden aangeboden, maar met voldoende gekoelde opslagcapaciteit ook het hele jaar door, zijn nu geen noemenswaardige hoeveelheden meer beschikbaar.Na deze zware verliezen besloot het management eind 2019 50% van het bedrijf te verkopen aan een competente partner met ervaring in de groententeelt. "We zijn geïnteresseerd in een serieuze partner die bereid is om met ons samen te werken om de teelt en kwaliteit van onze groenten in het zuiden van Oekraïne te verhogen." Hiermee wil het bedrijf voortborduren op het succes van 2018. "In 2018 ontvingen we de GlobalGAP-certificering. Meer dan 7.000 ton van onze eigen oogst met een waarde van meer dan € 1,3 mln werd afgezet. De aanschaf van een sorteerlijn voor uien en bieten met een automatische uienschilmachine gaf ons de mogelijkheid om ons klantenbestand uit te breiden." Daarnaast nam het bedrijf deel aan de Fruit Logistica 2019 in Berlijn waar veel nieuwe contacten werden gelegd en nieuwe klanten voor hun producten werden gevonden. Met veel enthousiasme heeft het bedrijf de druppelirrigatie in 2019 met 15% uitgebreid.


Het DESENTO-team op de Fruit Logistica 2019

Voor het jaar 2020 hoopt het bedrijf nu op de nodige investeringen zodat het een toonaangevende rol kan blijven spelen. "We zijn op zoek naar een partner uit de sector die weet wat het betekent om groenten te telen. De eerste steen is al gelegd. "Wij zijn een van de meest vooruitstrevende bedrijven in Oekraïne - er zijn slechts enkele bedrijven met voldoende koelcapaciteit om het hele jaar door goederen aan te bieden." Philipp betreurt het dat investeringen in Oekraïne een gevoelig onderwerp zijn. "Omdat de rente hier bijna ondraaglijk hoog is, kunnen slechts enkele bedrijven investeren in de toekomst van de groententeelt. Dit maakt uiteindelijk ook de exportmogelijkheden moeilijker. We hebben genoeg opslagruimte voor onze hele oogst in een gemiddeld jaar en exporteren naar Europa en Afrika."Voor meer informatie:
Philipp Korsounski (Duits/Engels/Русский)
DESENTO
Tel: +49 931 907 69196
Mob: +38 068 731 2990
E-mail: DESENSTO.SALE@gmail.com 
Web: www.desento.com.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven