Stijgend uienaanbod heeft geleid tot daling van gemiddelde groothandelsprijs

Indiase overheid probeert stijgende inflatie te beteugelen

De Indiase federale regering moet een prijsstabilisatiefonds voor belangrijke basisproducten oprichten om de stijgende inflatie te beteugelen. Vanaf augustus 2019 begonnen de uienprijzen te stijgen, met een piek van ongeveer € 1,90-2,53/kg als gevolg van de regen die de aanvoer uit belangrijke teeltgebieden zoals Maharahstra en Karnataka hinderde. Ook de tomatenprijzen schommelden tussen      € 0,96-1,01/kg, terwijl tegen het einde van 2019 aardappelen voor      € 0,38/kg werden verkocht. De inflatie van de consumentenprijzen bleef binnen de beoogde grenzen die door het monetaire beleidscomité van de Reserve Bank of India (RBI) waren vastgesteld.

Zaterdag werd een fonds voor prijsstabilisatie (PSF) voorgesteld om de prijzen van voedingsmiddelen zoals uien en tomaten -basisproducten die de inflatie in december naar het hoogtepunt van vijf jaar duwden- onder controle te houden. Minister van financiën Nirmala Sitharaman: "De regering heeft van tijd tot tijd verschillende maatregelen genomen om de prijzen van essentiële voedingsmiddelen te stabiliseren. ... De overheid voert ook PSF uit om te helpen de prijzen van tuinbouwproducten zoals ui en aardappel te beteugelen." 

De op de consumentenprijsindex gebaseerde retail-inflatie steeg in vergelijking met vijf jaar geleden met 7,35% in december 2019.

De regering zei dat zij haar toevlucht nam tot handels- en fiscale maatregelen zoals invoerrechten, minimum exportprijs, exportbeperkingen, het opleggen van voorraadlimieten en het adviseren van staten voor effectieve actie tegen hamsteren en de zwarte markt om de binnenlandse beschikbaarheid te reguleren en de prijzen te matigen.

In januari is het uienaanbod door het Agricultural Produce Market Committee (APMC) in Lasalgaon verdubbeld ten opzichte van het aanbod in december vorig jaar. Volgens APMC-ambtenaren werd in Lasalgaon APMC in januari zo'n 43.500 ton uien geveild, tegen 23.700 ton die in december werd geveild.

De stijging van het uienaanbod heeft ook geleid tot een daling van de gemiddelde groothandelsprijs van uien met bijna 70%. Van € 109/100 kg op 16 december vorig jaar was de gemiddelde groothandelsprijs die in Lasalgaon APMC op vrijdag werd geregistreerd € 32.

De minimum- en maximumgroothandelsprijs werd geregistreerd op    € 15 en € 37/100 kg. Vrijdag werd zo'n 2.200 ton uien geveild.

De regen in oktober vorig jaar had de kharif-uien zwaar getroffen. Verse kharif-uien komen meestal vanaf half oktober. De late moesson vertraagde het planten van uien. Bovendien was 75% van de uien verrot door de continue regen tussen augustus en september vorig jaar. Dit leidde in december vorig jaar tot een tekort aan uien.

Bron: economictimes.indiatimes.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven