Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Maarten van Damme, Dacomex:

"De boer zit op zijn uien en de reefercontainers zijn nauwelijks beschikbaar om ze weg te sturen"

Tholen - De prijzen van uien zijn afgelopen week weer 2 cent omhoog gegaan. "Voor ons is het wat onverklaarbaar en niemand weet wat er precies gaande is, maar de boer heeft het momenteel voor het zeggen op de markt", aldus Maarten van Damme van Dacomex. "Een deel van de telers en handelaren denkt dat er niet veel uien meer beschikbaar zijn en dat geeft stemming op de markt. De boer zit echt op zijn uien en die krijg je niet zomaar los."

"Zelf denken wij dat er nog een redelijk grote voorraad beschikbaar is. Volgende week is het alweer maart en voor je het weet, zit je in het nieuwe seizoen. Iedereen is lekker aan het werk, maar het is niet zo dat er één bestemming volop aan het laden is. Wel is de vraag redelijk gespreid. Zo doen een paar bestemmingen in West-Afrika goed mee en ook Oost-Europa neemt nog wel uien af, maar het is niet inzichtelijk hoeveel uien er precies naar Oost-Europa zijn gegaan", aldus Maarten.

Dat resulteert momenteel in een baalprijs van 19 cent voor de middelsortering. "Maar ook bij de boer betaal je momenteel 17 cent, dus of de boer zal moeten zakken of de baalprijs moet omhoog. Dat laatste zie ik niet gebeuren, ook met het oog op het Coronavirus. Er zijn heel weinig reefercontainers beschikbaar en het is een uitdaging om het product weg te krijgen. Wij sluiten niet uit dat er straks uien weer conventioneel weggaan, want er blijven veel containers in Azië achter en je moet ze echt bij elkaar sprokkelen", aldus Maarten.

"Dat kan nog weleens een probleem worden, zeker met de Ramadan die 23 april begint in het vooruitzicht. Ik zie het gebeuren dat er dan veel vraag komt en dat er geen containers zijn om de uien weg te sturen. Al met al weer voldoende uitdagingen. Gelukkig is de kwaliteit van de uien dit seizoen goed al zie je door het verschil in temperatuur wel meer kale uien tevoorschijn komen. Maar er blijven voldoende kwalitatief goede uien over om te exporteren."

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: +31 (0)166-662550
maarten@dacomex.nl 
www.dacomex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven