Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gabriel López, Cebollas Lolo: "We hebben onze productie in drie jaar tijd vervijfvoudigd"

“Uienafzet staat onder grote druk in Spanje”

“De prognoses die de professionals uit de uiensector hanteerden voor 2020 waren niet slecht voordat de coronacrisis uitbrak. Maar sinds de sluiting van de horeca liggen de kaarten helemaal anders geschud. De prijs voor grove uien is gekelderd en in zijn val heeft hij ook de middelgrote uien meegesleurd”, zo zegt Gabriel López, manager van Cebollas Lolo, een Spaans bedrijf uit de regio Andalusië dat zich toelegt op de teelt en afzet van verse, geschilde en gesneden ui.

"De prijzen van grote uien zijn ingestort. Vorig seizoen gingen ze de deur uit voor 52-53 cent per kilo en nu wordt er hooguit 14 cent voor betaald. Als we daar nog eens het aanzienlijke kwaliteitsverlies en de mindere oogst voor de vroegste rassen bij optellen vanwege ziektes door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden, dan luidt de conclusie dat de productiekosten bijlange niet gedekt worden. Bovendien sleuren de dikke uien de middelgrote uien mee in hun prijsval, want ook daar is het aanbod groter van dan de vraag. De afzet staat onder grote druk.”

90% van de uien die het bedrijf afzet, is van eigen teelt. Daardoor kan het de traceerbaarheid van het product waarborgen en controleert het de hele productieketen van zaad tot oogst en vermarkting. De oogst van het type Spring Babosa vindt plaats in Andalusië in april en mei, die van de medio grano uien (middellange shelflife) van mei tot augustus en vanaf augustus wordt het beter bewaarbaar type Recca geoogst in de provincies Ciudad Real en Albacete in het gewest Castilië-La Mancha. Slechts wanneer de aanvoer van Spaanse ui terugvalt, voert het bedrijf ook product in, zoals de zoete ui uit Peru of de witte ui uit Mexico.

Het bedrijf is de afgelopen vier jaar exponentieel gegroeid. “We zijn een familiebedrijf. Mijn vader en mijn oom richtten het meer dan dertig jaar geleden op. Voortbouwend op een solide basis heeft de nieuwe generatie, die in 2016 de leiding overnam, de omzet in drie jaar tijd vervijfvoudigd. Onze afzet is afgelopen jaar met 170% gestegen”, vertelt Gabriel López.

Ondanks de crisis en de onzekere nabije toekomst, blijft Cebollas Lolo investeren in de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten, zowel in de afzet van verse producten als in het schillen van uien.

“Door de snelle groei zijn we genoodzaakt onze faciliteiten en ons machinepark verder uit te breiden. Momenteel zetten we een nieuwe verwerkingslijn op poten in Bolaños de Calatrava, in Castilië-La Mancha, voornamelijk gericht op het schillen van uien. De geschilde ui zetten we af in Spanje, maar toch vooral in het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland, België en Polen, waar ons merk veel aanzien geniet”, aldus de manager van het bedrijf, dat het afgelopen jaar de productie van gepelde uien heeft verdubbeld.

De verse uien van Cebollas Lolo worden voornamelijk verdeeld in de Spaanse supermarktketens. Maar ook hier zit de export in de pijplijn. “We hebben nu een project lopen met supermarkten in de Verenigde Arabische Emiraten en we hebben plannen voor de afzet via Europese en Canadese supermarktketens. We zouden graag verder groeien op internationaal vlak en daarvoor zijn we nu bezig met het opbouwen van een netwerk van verkopers. Ons doel is het aanbieden van een kwaliteitsproduct tegen een competitieve prijs. Onze kwaliteitsnormen zijn erg streng en worden dan ook zeer gewaardeerd door onze klanten. Overal waar we handelsrelaties hebben opgebouwd, hebben we nu vaste voet aan de grond”.

Voor meer informatie:
Gabriel López
Cebollas Lolo
Mobiel: +34 696 43 3171 (Spanje)
Tel: +34  957 645 459 
gabriel@grupolomoverde.com
www.grupolomoverde.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven