Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Menu, Broere Beregening

Druppelirrigatie vanuit Diepdrain in Zeeland

Tholen – Irrigatie is geen nieuwigheid bij de uientelers. De haspels langs het veld zijn een vertrouwd beeld geworden in de droge zomers. Er komt echter meer een nieuwe techniek naar voren: de druppelirrigatie. Deze week is een project in Heinkenszand gestart van waar vanuit een diepdrain 2 hectare voorzien wordt met druppelirrigatie.  

Pomp aangesloten op de diepdrain

“Druppelirrigatie is relatief nieuw voor Nederlandse begrippen,” vertelt Wim Menu, accountmanager bij Broere Beregening die dit jaar weer meer interesse zagen naar hun projecten. “Vooral door het vooruitzicht op weer een droge zomer hebben we dit jaar ons systeem weer kunnen uitbreiden op nieuwe velden.”

Wim is nu onder andere betrokken bij twee projecten in het Zeeuwse Heinkenszand en Sluiskil waar wordt gewerkt met irrigatieslangen zowel boven als onder de grond. Deze week werd op het veld in Heinkenszand een pomp aangesloten op een diepdrain voor deze vorm van irrigatie. “Vooral in Zeeland zijn deze diepdrains de afgelopen jaren sterk toegenomen,” vertelt Wim. “We pompen het zoete water op vanuit deze bronnen. Ideaal omdat niet iedereen in de regio de mogelijkheid heeft om te beregenen vanuit de sloot. Op de lange termijn biedt de toegepaste druppelirrigatie het voordeel dat je langer met je voorraad zoet water toe kan komen en deze bron minder snel uitgeput raakt. Bovendien kost druppelirrigatie veel minder energie, omdat je met een lage druk werkt”

Druppelirrigatie op het veld in Heinkenszand

In Sluiskil zijn zelfs sensoren aangebracht in de grond om de irrigatie te monitoren en van een afstand te kunnen bedienen. “Dat was mogelijk omdat het project deels gesubsidieerd wordt door de Europese Unie,” vertelt Wim. “Dit is echt wel het neusje van de zalm en hopelijk kunnen we het ook binnenkort introduceren bij de telers. Zo kan je de irrigatie volledig automatiseren.”

“Uien telen gaat het eenvoudigst als er op tijd regen valt,” vertelt Wim. “Maar het weer lijkt nu toch echt wel steeds extremer te worden. Irrigatie wordt daarom een must om verantwoord gewassen zoals uien te telen. Daarnaast biedt druppelirrigatie nog een groot voordeel ten opzichte van de haspel. Bij druppelirrigatie komt iedere druppel daadwerkelijk ook tot zijn recht. Dat heb je niet met haspels want dat verwaait deels en blijft ook aan het blad hangen van de uien. Dat zorgt voor een verlies van ongeveer 30-35% van je water. Met druppelirrigatie doseer je bovendien beter het water en dat zorgt voor minder stress bij het gewas. Op deze manier heb je sneller een opbrengstverhoging dan het alternatief van haspelberegening. Ook als een bron weinig water geeft, kun je met druppel irrigatie al snel wat doen. Daarnaast werken we met Broere Beregening met water dat van te voren met meststoffen wordt verrijkt.” Toch hangt er een prijskaartje aan deze vorm van irrigatie. “700 tot 800 euro per hectare maar het is een investering voor de toekomst.”

Voor meer informatie:
Wim Menu
Broere Beregening
Mob: 06 22 37 84 92
www.broereberegening.nl