Telers Costa Blanca geven concurrentiestrijd met goedkope importuien uit Nieuw-Zeeland en Peru op

Uientelers uit de Spaanse Costa Blanca zeggen dat zij noodgedwongen op hebben moeten geven in de prijzenslag met goedkope uien uit Nieuw-Zeeland en Peru. Lokale uientelers laten weten dat het niet eens meer de moeite loont om hun eigen uien te rooien omdat leveranciers uit overzeese markten hun uien goedkoop aan Spaanse winkelketens leveren. 

La Unió de Llauradors heeft een enquête gehouden onder uien- en aardappeltelers in de regio Vega Baja, die aangeven dat de importprijzen belachelijk laag zijn. Importuien uit verre herkomstgebieden, zoals Nieuw-Zeeland en Peru, maar ook uit Nederland, overspoelen lokale supermarkten, waardoor het voor telers uit de regio niet eens meer loont om hun uien te rooien. 

De prijzen van lokaal geteelde uien zijn met 50% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en de goedkope import maakt het rooien onrendabel. Aardappeltelers lijken zelfs nog slechter af te zijn. Zij laten weten dat de prijzen zo'n 60% lager liggen dan in mei 2019. 

La Unió de Llauradors raamt de verliezen van lokale aardappeltelers op €4,6 mln en die van uientelers op €2,5 mln. De export van lokale producten wordt gehinderd door de huidige coronapandemie. Telers in Vega Baja werden vorig najaar ook al zwaar getroffen door overstromingen. 

 

Bron: euroweeklynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven