Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ethyleen aardappelteler Van Dijk helpt

De aardappelsector wordt negatief beïnvloed door het coronavirus. Door de afnemende vraag naar verwerkingsaardappelen (ook vanuit de horeca) blijven aardappelen langer in afwachting van een afnemer. Daarom is het dit jaar extra belangrijk dat er optimale bewaarcondities worden gecreëerd voor aardappelen. Ondertussen echter, het verbod op de spruitonderdrukker CIPC wordt van kracht in oktober. Teler Van Dijk heeft een goed alternatief gevonden in ethyleengas.

De timing lijkt misschien ongelukkig, dat wil zeggen, net als de aardappelmarkt onder druk staat, maar het verbod op CIPC komt al lang op gang. En terecht: het door het chemisch agens achtergebleven residu is schadelijk gebleken voor de menselijke gezondheid en het milieu. CIPC blijven gebruiken is daarom geen optie. Maar wat is het alternatief?

Spruitonderdrukking met ethyleen
Kweker Van Dijk in Emmen, Nederland, is een van de vele agrarische bedrijven die als kiemremmer zijn overgestapt van CIPC naar ethyleen. Dit is een natuurlijk gas dat de celgroei bij aardappelen onderdrukt. Door ethyleen in de opslagruimte voor aardappelen te verspreiden volgens een nauwkeurig protocol gedurende de opslagperiode, blijven aardappelen inactief en worden kiemen en interne kieming voorkomen.

Overschakelen van CIPC naar ethyleen
“We hebben ongeveer 3.000 ton Fontane- en Novano-aardappelen in opslag”, vertelde een woordvoerder van Van Dijk ons. “De laatste twee jaar hebben we de ethyleenmethode van Restrain gebruikt om de aardappelen niet te laten kiemen. De aanvankelijke motivatie was voornamelijk financieel. Ethyleen is een goedkoop alternatief voor CIPC. Bovendien hoefden we onze opslagschuur er niet voor aan te passen. Bovendien moesten we bij CIPC heel voorzichtig zijn om onze zaadvoorraad niet te beïnvloeden, terwijl we ons bij ethyleen daar geen zorgen over hoeven te maken. ”

Hoe zit het met bakkleuren?
Veel gehoorde argumenten van telers die niet graag stoppen met het gebruik van CIPC zijn dat alternatieven een stuk duurder zijn en dat ze de bakkleur van de aardappelen beïnvloeden. De mensen van Van Dijk hoorden ook deze verhalen: “Deze zorgen zijn niet gerechtvaardigd. Voor ons zijn de kosten van spruitenonderdrukking op ethyleenbasis iets hoger per tonnage dan bij CIPC. Maar andere alternatieven zijn 10 tot 20 euro duurder per tonnage. Daarnaast hoorden we dat telers terughoudend zijn om ethyleen te gebruiken voor de verwerking van aardappelen. Maar onze rassen zijn getest en de resultaten zijn goed. We krijgen altijd een goede bakkleur. ' Download Restrain's laatste bakkleurresultaten hier.

Aanbevolen voor collega's om te gebruiken
Zou het bedrijf collega's ook aanraden om ethyleenspruiten te onderdrukken? “Absoluut, want het is heel eenvoudig te gebruiken. Bij deze methode ben je natuurlijk iets meer betrokken bij het proces. Eerder kwam er iemand langs om chloorpropham in de schuur te spuiten. Maar dat bracht ook extra kosten met zich mee. Nu hoeven we alleen nog maar te zorgen dat de ethyleengenerator draait. Dat is heel eenvoudig. 

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
+31 653869221
[email protected]  
www.restrain.eu.com  

Publicatiedatum: