Uienaanbod momenteel sterk

Heropening restaurants zal uienhandel doen opleven

"Zuid-Texas is klaar met de oogst en ze gaan nu verder in West-Texas. Californië is klaar in de Imperial Valley en die gaan naar het midden van de staat Californië. En New Mexico begint net. Er is genoeg aanbod op het moment," zegt Steve Smith van National Onion, gevestigd in Las Cruces/New Mexico.

De opbrengst is vergelijkbaar met vorig jaar, er worden met name erg veel witte uien aangeboden. "Mexico heeft weinig marktvraag, dus ze sturen zoveel mogelijk witte uien naar de VS. Er is een beetje een overaanbod van witte uien momenteel."

"De vraag is ondertussen interessant," zegt Smith. "Een maand geleden hadden wij geen idee waar wij deze uien gingen afzetten, omdat we ze alleen bij de retail kwijt konden. Daar was de situatie stabiel. Maar toen gingen de restaurants weer open, nog niet voor de volle 100%. Het gaat om zo'n 30-40% die weer opengesteld zijn." Hij voegt eraan toe dat andere initiatieven, zoals de voedselpakketten van de overheid, ook goed zijn voor de afzet van uien. "De handel komt nu dus uit verschillende hoeken."

Gemiddelde prijsstelling
Dit alles laat echter een middelmatige prijsstelling zien. Smith merkt op dat de prijs van middelgrote en grote gele uien op € 8,10 ligt en, afhankelijk van de grootte, van witte uien op € 7,20-€ 8,10 en rode uien op € 5,40-€ 6,30. "In maart, april en begin mei konden we alleen aan de retail leveren. We bleven met de grote maten zitten, want die worden alleen door de foodservicesector afgenomen. De afzet was een stuk lager doordat de retail middelgrote maten afneemt. Dat is wat ingehaald met de afzet van middelgrote uien voor € 8,10." 

Kijken we naar de toekomst dan kan de opening van restaurants deze zomer het omslagpunt zijn voor de uienafzet. Smith: "Van juni tot en met augustus zijn Californië en New Mexico de grootste leveranciers en ze hebben een vrij standaardaanbod, omdat de coronacrisis zich onverwacht aandiende. De handel zou traag kunnen blijven met alleen de retail en restaurants die een lage vraag hebben. Als het zo blijft, zullen de prijzen waarschijnlijk behoorlijk laag blijven en zullen de telers om afzet vechten. Als restaurants weer op volle kracht gaan draaien, dan nemen ze het aanbod af en wordt het een stuk beter dan het nu is."

Voor meer informatie:
Steve Smith
National Onion, Inc.
+1 (801) 785-7966
natonion@comcast.net
ww.nationalonion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.