In Spanje blijven veel aardappelen en uien van eigen bodem ongeoogst achter op het land. De Valenciaanse Vereniging van Agrariërs en Veehouders (UNÍO) luidt de noodklok. Door het wegvallen van de horeca is immers het voornaamste afzetkanaal voor de telers weggevallen en moeten ze het nu hebben van de kleine buurtsupermarkten. De grote supermarkten in het land laten het binnenlandse product links liggen. In de Spaanse supermarkten liggen er nu vooral grote partijen groenten uit Peru, Nieuw-Zeeland en Nederland in de schappen. Dat terwijl de consument steeds hogere prijzen moet neerleggen voor het product en de Spaanse telers deze straks tegen bodemprijzen moet gaan aanbieden op de markt. De verliezen voor de telers worden geschat op 27 miljoen euro. Een deel van de oogst is al vernietigd of blijft ongeoogst op het land achter.
Regio
De afgelopen 15 jaar werd in de regio Valencia gemiddeld 6.500 ton aardappelen en 67.300 ton uien verbouwd, beide op 2.200 hectare grond. Aardappelen worden voornamelijk verbouwd in: l’Horta (37%), Vega Baja (19%), Vinalopó (12%), Ribera Baixa (7%) en Baix Maestrat (6%), uien vooral in l’Horta (47%), la Vega Baja (13%) en el Baix Maestrat (13%).
Bron: InSpanje.nl