Duizenden uien gedumpt in beschermd natuurgebied in Castilië-La Mancha

De milieuorganisatie Ecologisten in Actie uit de Spaanse provincie Ciudad Real heeft een klacht ingediend bij Seprona, de Natuurbeschermingsdienst van de Guardia Civil, omdat er duizenden uien gedumpt zijn in het vulkanische natuurgebied Maar de la Hoya del Mortero, een door de gewestregering van Castilië-La Mancha beschermd gebied dat ook is opgenomen in het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden Natura 2000. Het maakt zowel deel uit van de speciale beschermingszones (SBZ), opgericht in het kader van de „Vogelrichtlijn” (1979), als van de speciale beschermingszones (SAC), opgericht in het kader van de „Habitatrichtlijn” (1992).

Bronnen van de milieuorganisatie hebben aan de Spaanse nieuwsdienst Efe verklaard dat er de afgelopen dagen duizenden uien gedumpt zijn. “Dat is trouwens al meermaals gebeurd, terwijl de gewestregering steevast de andere kant opkijkt.”

“Dit is zeker niet de eerste keer. Recent hebben we het nog meegemaakt bij de waterplassen van Salicor, Posadilla en Navas de Malagón, allemaal natuurgebieden die ook zijn opgenomen in het netwerk Natura 2000 en in het netwerk van Beschermde Gebieden van Castilië-La Mancha."

Volgens de milieuorganisatie is het om drie redenen een misdrijf. Eerst en vooral om het dumpen zelf, wat illegaal is, maar ook om de straffeloze verspilling van duizenden liters water die nodig waren voor de teelt van die uien en ten slotte omdat het om voedsel gaat, terwijl vele mensen in deze crisistijden het moeilijk hebben om eten te kunnen kopen.

De organisatie legt uit dat er voor de teelt van 1 kg uien 272 liter water nodig zijn, wat neerkomt op een verbruik van tussen de 3.500 en 4.500 kubieke meter per hectare. “Deze watervoetafdruk is niet houdbaar in een gebied waar de waterschaarste een structureel probleem is geworden als gevolg van het rampzalige beleid van de regionale regering die zich onder druk laat zetten door de landbouwlobby”, zo laten Ecologisten in Actie weten.

Bron: eldigitalcastillalamancha.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven