Hybride zaden maken uienteelt in Argentinië efficiënter

In Zuid-Amerika is Argentinië het land met het tweede grootste uienareaal. Alleen Brazilië heeft meer hectaren van het bolgewas, een van de belangrijkste groenten ter wereld. Van de 15.000 hectare ligt het merendeel in het zuiden van de provincie Buenos Aires.

Gezien het belang van dit gewas, probeert Nunhems, het groentezaadhuis van BASF, sinds 2012 een omschakeling door te voeren in de Argentijnse uienteelt op basis van hybride zaden. Het doel is de telers innovatieve technologie aan te bieden die de kwaliteit van de producten verbetert en de teelt efficiënter maakt: meer productie tegen lager gemiddelde kosten. Voordeel is ook een duurzamer beheer door efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Vooraleer Nunhems van start ging met haar ambitieus programma bestond de volle 100% van de uienteelt in Argentinië uit traditionele rassen die tegen lage kosten werden geproduceerd, maar die ook een product van lage kwaliteit met een lage gemiddelde opbrengst opleverde.

Met de komst van Nunhems groeit het areaal hybride uien gestaag, terwijl de totale uienoppervlakte in het land afneemt, omdat het hybride zaad in combinatie met het technologische pakket de teelt doeltreffender maakt en de teler aan concurrentiekracht doet winnen op de afzetmarkten.

Rendement verdrievoudigd
Om de geïnteresseerde telers bij te staan met de nieuwe technologie, leverde Nunhems de machines voor een betere aanplant van de gewassen. Vervolgens werd druppelirrigatie geïnstalleerd, wat de efficiëntie van het watergebruik naar 90% tilt. Ook zorgt de druppelirrigatie voor een grotere precisie bij de plantenvoeding en dus meer productiviteit en hogere productkwaliteit.

"Het hele pakket, van zaad tot technologie, stuwt de gemiddelde opbrengst omhoog van 35.000 naar 100.000 kilo per hectare, een verdrievoudiging dus”, legt landbouwingenieur Gerónimo Retamal, specialist in groentezaden van BASF, uit. “Momenteel bedraagt het marktaandeel van onze zaden in Argentinië 40% en wat hybride zaden betreft, loopt dat cijfer op tot 90%. We voegen waarde toe, verhogen het rendement en verbeteren de kwaliteit van de uien voor een consumentenmarkt die steeds veeleisender wordt", besluit Gerónimo.

Bron: urgente24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven