Rampzalig uien- en aardappelseizoen

Spaanse telers komen vandaag weer op straat om te protesteren tegen de lage prijzen

De Valenciaanse telersverenigingen AVA-ASAJA en La Unió de Llauradors i Ramaders zijn vandaag, vrijdag 26 juni, om 10.30 uur samengekomen voor het ministerie van Landbouw van de Valenciaanse Gemeenschap uit protest tegen het rampzalige uien- en aardappelseizoen.

De algemeen secretaris van La Unió, Carles Peris, en de voorzitter van AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, hebben de aanwezigen toegesproken en nadien ook een document met hun claims bezorgd aan de bevoegde minister, Mireia Mollà.

Beide telersorganisaties hekelen met dit protest het gebrek aan steun van de overheid aan de telers die het voorbije seizoen hun producten voor een appel en een ei hebben moeten afzetten (tot 0,06-0,13 €/kg, net iets meer dan de helft van de prijzen van vorig jaar). De lage prijzen waren het gevolg van de toevloed van importproducten precies bij het begin van de oogst en van de sluiting van de horeca vanwege de coronacrisis.

De prijzencrisis heeft opnieuw dramatische beelden opgeleverd van telers die zich genoodzaakt zagen hele percelen te vernietigen, omdat de prijzen niet eens de oogstkosten dekten. Inmiddels zijn de consumentenprijzen wel gestegen en bereikten ze op een bepaald moment topwaarden die 11 keer hoger lagen dan de telersprijzen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven